Ciasto drożdżowe z żurawiną
Miłośnicy kwasnej, intensywnej żurawiny z pewnością pokochają próbowane dzisiaj ciasto drożdżowe. Uwielbiamy te radosne momenty, kiedy to drożdże zaczynają pracować swoim magicznym rytmem, tworząc puszyste cudo. A gdy do tego dodamy soczyste żurawiny, ciasto staje się nie tylko smaczne, ale i piękne, z jasnoczerwonymi kwiatami rozsypanymi tu i tam. W tym przepisie połączymy tradycyjną drożdżówkę ze świeżymi owocami, co nada ciastu niepowtarzalnego smaku. To niesamowite, jak proste składniki mogą zamienić się w tak pyszne ciasto, które ucieszy każde podniebienie. Zapraszamy do wypróbowania tego przepisu na ciasto drożdżowe z żurawiną!
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka letniego mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1/4 szklanki oleju
- 100 g suszonej żurawiny
- kruszonka:
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 1 kopiasta łyżka cukru
Ciasto drożdżowe z żurawiną – jak zrobić?
- Mąkę przesiewamy do miski. Z drożdży łyżeczki cukru, 2 łyżek mąki i odrobiny mleka robimy zaczyn i odstawiamy aby wyrósł. Do mąki dodajemy wszystkie składniki i drewnianą łyżką mieszamy do ich połączenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny, potem jeszcze raz mieszamy i znowu odstawiamy przykryte na kolejne pół godziny.
- Zagniatamy kruszonkę. Keksówkę 30×10 smarujemy olejem i wykładamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię zwilżonymi dłońmi, posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180*C. Studzimy na kratce.
Ciasto drożdżowe z żurawiną – dodatkowe informacje
Jeśli lubimy słodsze ciasto można dać więcej cukru.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: drożdżowe rogaliki z marmoladą i lukrem
Następny przepis: Ciasto drożdżowe ze śliwkami, kruszonką i lukrem