Ciasto drożdżowe z węgierkami i kruszonką
Zapraszam do odkrycia przepisu na niezwykle smaczne ciasto drożdżowe. Kompozycja delikatnego ciasta, słodkich węgierek i chrupiącej kruszonki to niewątpliwie kwintesencja domowego pieczenia. Starannie dobrane składniki oraz tajemniczy składnik – kruszonka z roztopionego masła, dodają temu ciastu niepowtarzalnego charakteru. Obecność egzotycznych węgierek zapewnia słodką równowagę dla bogatego, drożdżowego ciasta. Przygotowując to ciasto, przeniesiesz się w magiczny świat domowych wypieków, gdzie każdy kęs jest wyrazem miłości i troski. Spróbuj i przekonaj się, jak wyjątkowe jest to połączenie smaków.
Piotr Zieliński
Składniki:
- na ciasto
- 50 g drożdży
- 4 żółtka
- 500 g mąki
- ¾ szklanki ciepłego mleka
- 100 – 150 g cukru
- 100 dag roztopionego masła
- 1/3 laski wanilii – wydrążony miąższ (opcjonalnie)
- szczypta soli
- na kruszonkę:
- 50 g mąki
- 50 g masła
- 50 g cukru pudru
- ponadto:
- 1kg węgierek
- masło do wysmarowania formy
Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli.
Ciasto drożdżowe z węgierkami i kruszonką – jak zrobić?
-
Rozpuścić drożdże w mleku z łyżką cukru i łyżką mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
Żółtka zmiksować z pozostałym cukrem i wanilią.
Do mąki wlać rozczyn drożdżowy, dodać masę żółtkową i wyrobić ciasto ręką, pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło.
Przykryć miskę i odstawić do wyrośnięcia. -
Wszystkie składniki kruszonki z roztopionego masła wymieszać w miseczce, aż powstaną grudki wielkości grochu.
Węgierki przekroić na pół i usunąć pestki.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć do foremki wysmarowanej wewnątrz masłem, wierzch posmarować roztrzepanym białkiem, ułożyć na wierzch połówki węgierek (skórką do dołu) i posypać równomiernie kruszonką.
Gdy ciasto ponownie wyrośnie (czyli podwoi swoją objętość) wstawić do pieczenia w temp. 180°C, 30-40 min.
Ciasto drożdżowe z węgierkami i kruszonką – dodatkowe informacje
Zamiast węgierek można dodać inne ulubione owoce lub powidła. Do kruszonki część mąki można zastąpić mielonymi orzechami. Wanilię można zastąpić 1 łyżeczką cukru waniliowego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką
Następny przepis: Ciasto drożdżowe ze śliwkami, kruszonką i cukrem pudrem