Ciasto drożdżowe z rabarbarem, dżemem wiśniowym i waniliową kruszonką
Uwielbiasz słodko-kwaśne połączenie smaków? Przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem, dżemem wiśniowym i waniliową kruszonką z pewnością Cię zainteresuje. To idealna propozycja dla wszystkich smakoszy, którzy lubią domowe wypieki. Ten pyszny placek łączy w sobie chłodzącą kwasowość rabarbaru, słodycz dżemu wiśniowego oraz chrupiący smak waniliowej kruszonki. Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką to nie tylko smak dzieciństwa, ale też ciepłe wspomnienie letnich dni, które wywołuje każdy jego kęs. Czy możemy prosić o coś więcej od idealnego deseru?
Piotr Zieliński
Składniki:
- CIASTO DROŻDŻOWE
- 3 i 1/2 szklanki mąki
- 130 g cukru
- 1 szklanka mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 3 jajka
- 150 g masła
- ziarenka wanilii
- szczypta soli
- WSAD OWOCOWY
- 400 g rabarbaru
- 3/4 słoiczka dżemu wiśniowego
- 1,5 łyżki cukru
- KRUSZONKA
- 1 szklanka mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 100 g miękkiego masła
- ziarenka wanilii
- DODATKI
- cukier puder (opcjonalnie)
Ciasto drożdżowe z rabarbarem, dżemem wiśniowym i waniliową kruszonką – jak zrobić?
- Na początku przygotowujemy zaczyn, rozprowadzając drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru oraz mąki. Zaczyn odstawiamy na około 20 minut, aby mógł „popracować” i odpowiednio urosnąć.
- Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy i przechodzimy do przygotowania ciasta. Mąkę mieszamy z cukrem i szczyptą soli, dodajemy jajka, ziarenka wanilii, ostudzone masło i mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto około 15 – 20 minut do momentu, aż zacznie odchodzić nam od rąk i pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto jest dość rzadkie, dlatego do jego przygotowania warto użyć robota kuchennego.
- Ciasto po wyrobieniu przekładamy do blachy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Starajmy się rozprowadzić je równo na całej powierzchni, a brzegi blachy wykleić delikatnie ciastem ponad poziom całości. Blaszkę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Rabarbar parzymy wrzątkiem, obieramy i kroimy na około 1 cm kawałki, które mieszamy z 1,5 łyżki cukru i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie odciskamy rabarbar z nadmiaru wody.
- Kolejny etap to przygotowanie kruszonki. Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy miękkie masło oraz ziarenka wanilii, energicznie zagniatamy i wstawiamy do lodówki dla odpowiedniego schłodzenia.
- Kiedy ciasto wyrośnie układamy na nim porcje dżemu wiśniowego.
- Następnie na dżemie układamy kawałki odciśniętego z nadmiaru soku rabarbaru.
- Na koniec posypujemy całość schłodzoną w lodówce kruszonką i wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 50 minut. Ciasto po upieczeniu studzimy i dopiero przystępujemy do krojenia. Wierzch ciasta możemy oprószyć delikatnie cukrem pudrem. Życzę smacznego! 🙂
Ciasto drożdżowe z rabarbarem, dżemem wiśniowym i waniliową kruszonką – dodatkowe informacje
* blaszka 25 cm X 35 cm
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM
Następny przepis: CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM CZYLI STRUCLA SEROWA