Ciasto drożdżowe z rabarbarem, dżemem wiśniowym i waniliową kruszonką

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, dżemem wiśniowym i waniliową kruszonką

Uwielbiasz słodko-kwaśne połączenie smaków? Przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem, dżemem wiśniowym i waniliową kruszonką z pewnością Cię zainteresuje. To idealna propozycja dla wszystkich smakoszy, którzy lubią domowe wypieki. Ten pyszny placek łączy w sobie chłodzącą kwasowość rabarbaru, słodycz dżemu wiśniowego oraz chrupiący smak waniliowej kruszonki. Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką to nie tylko smak dzieciństwa, ale też ciepłe wspomnienie letnich dni, które wywołuje każdy jego kęs. Czy możemy prosić o coś więcej od idealnego deseru?

Składniki:

  • CIASTO DROŻDŻOWE
  • 3 i 1/2 szklanki mąki
  • 130 g cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 3 jajka
  • 150 g masła
  • ziarenka wanilii
  • szczypta soli
  • WSAD OWOCOWY
  • 400 g rabarbaru
  • 3/4 słoiczka dżemu wiśniowego
  • 1,5 łyżki cukru
  • KRUSZONKA
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • ziarenka wanilii
  • DODATKI
  • cukier puder (opcjonalnie)

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, dżemem wiśniowym i waniliową kruszonką – jak zrobić?

  1. Na początku przygotowujemy zaczyn, rozprowadzając drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru oraz mąki. Zaczyn odstawiamy na około 20 minut, aby mógł „popracować” i odpowiednio urosnąć.
  2. Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy i przechodzimy do przygotowania ciasta. Mąkę mieszamy z cukrem i szczyptą soli, dodajemy jajka, ziarenka wanilii, ostudzone masło i mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto około 15 – 20 minut do momentu, aż zacznie odchodzić nam od rąk i pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto jest dość rzadkie, dlatego do jego przygotowania warto użyć robota kuchennego.
  3. Ciasto po wyrobieniu przekładamy do blachy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Starajmy się rozprowadzić je równo na całej powierzchni, a brzegi blachy wykleić delikatnie ciastem ponad poziom całości. Blaszkę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  4. Rabarbar parzymy wrzątkiem, obieramy i kroimy na około 1 cm kawałki, które mieszamy z 1,5 łyżki cukru i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie odciskamy rabarbar z nadmiaru wody.
  5. Kolejny etap to przygotowanie kruszonki. Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy miękkie masło oraz ziarenka wanilii, energicznie zagniatamy i wstawiamy do lodówki dla odpowiedniego schłodzenia.
  6. Kiedy ciasto wyrośnie układamy na nim porcje dżemu wiśniowego.
  7. Następnie na dżemie układamy kawałki odciśniętego z nadmiaru soku rabarbaru.
  8. Na koniec posypujemy całość schłodzoną w lodówce kruszonką i wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 50 minut. Ciasto po upieczeniu studzimy i dopiero przystępujemy do krojenia. Wierzch ciasta możemy oprószyć delikatnie cukrem pudrem. Życzę smacznego! 🙂

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, dżemem wiśniowym i waniliową kruszonką – dodatkowe informacje

* blaszka 25 cm X 35 cm


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM
Następny przepis: CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM CZYLI STRUCLA SEROWA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode