Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami
Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami to przysmak, który zaspokoi gusty każdego łasucha. To idealne połączenie miękkiego, puszystego i aromatycznego ciasta drożdżowego z chrupiącą kruszonką oraz soczystymi owocami. Dodatek sezonowych owoców, takich jak jabłka, gruszki czy śliwki, może przynieść nutę słodko-kwasu, dostarczając pełni smaku. Z kolei kruszonka z masłem, cukrem i mąką dodaje niezrównanego chrupienia. Zróżnicowane tekstury i smaki tworzą prawdziwą ucztę dla zmysłów. Ten placek drożdżowy z owocami i kruszonką sprawdzi się jako deser na różnego rodzaju spotkania czy uroczystości.
admin
Składniki:
- CIASTO:
- 200 ml ciepłego mleka
- 1 kostka świeżych drożdży (42 g)
- 100 g cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego (16g)
- 2 jajka
- 100 g miękkiego masła
- 500 g mąki pszennej
- 1 szczypta soli
- KRUSZONKA:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 120 g zimnego masła, pokrojonego na kawałeczki
- DODATKOWO:
- owoce: np. agrest, jagody
- bułka tarta
- cukier puder
Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami – jak zrobić?
- Przygotować rozczyn: do miski wlać mleko, dodać drożdże i łyżkę cukru, wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać do niego pozostały cukier, cukier waniliowy, jajka, masło, mąkę i sól. Zagnieść ciasto, przełożyć je do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki połączyć ze sobą.
- Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i rozłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odstawić na 20 min do wyrośnięcia.
- Owoce obtoczyć w bułce tartej i posypać nimi ciasto.
- Kruszonkę pokruszyć palcami nad owocami.
- Piekarnik rozgrzać do 160°C. Piec ciasto około 45 minut (termoobieg).
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami – dodatkowe informacje
Forma: 30x40cm
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto drożdżowe mojej babci
Następny przepis: Ciasto drożdżowe z mrożonymi truskawkami i kruszonką