Ciasto czekoladowo-kokosowe przełożone masą z białej czekolady

Ciasto czekoladowo-kokosowe przełożone masą z białej czekolady

Zapraszamy do odkrywania pysznego świata domowego cukiernictwa z przepisem na niezwykle smakowite ciasto czekoladowo-kokosowe! To zniewalające połączenie klasycznych składników pochłonie Cię swoim idealnym balansem smaku. Głęboko czekoladowe i subtelnie kokosowe warstwy ciasta harmonijnie łączą się z aksamitną masą utworzoną z białej czekolady. To prawdziwa gratka dla miłośników różnorodnych smaków i faktur. Przez contrast miękkiej czekoladowej bazy z delikatnym kokosowym dodatkiem, ten wyjątkowy deser z pewnością będzie wywoływać uśmiech na twarzy każdego, kto go spróbuje. Eksperymentuj z klasycznymi smakami i przenieś swoje kulinarne umiejętności na wyższy poziom z tym przepisem!

Składniki:

  • Biszkopt czekoladowy:
  • 7 jajek
  • 5 łyżek maki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
  • Wkładka kokosowa:
  • 5 białek
  • 5 pełnych łyżek cukru
  • 15 dag wiórek kokosowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Masa:
  • 1/2 litra mleka
  • 1 kostka masła lub margaryny np. Kasia
  • 2 budynie waniliowe z dodatkiem białej czekolady (Delecta)
  • 5 łyżek cukru
  • 1 biała czekolada
  • Dodatkowo:
  • 1 szklanka soku z wiśni
  • 2 kopiate łyżeczki żelatyny
  • gotowa polewa czekoladowa ciemna i posypka owocowa o smaku truskawkowym (Delecta)

Ciasto czekoladowo-kokosowe przełożone masą z białej czekolady – jak zrobić?

  1. Biszkopt: oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno utrwalając je cukrem, ciągle ubijając dodać żółtka. Wymieszać z przesianymi sypkimi składnikami. Ciasto włożyć do przygotowanej wcześniej formy wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok. 35-40 min. Po upieczeniu i wystygnięciu przekroić na pół.
  2. Wkładka kokosowa: białka ubić na sztywno, ciągle ubijając utrwalić cukrem, następnie delikatnie połączyć z wiórkami kokosowymi pomieszanymi z mąką ziemniaczaną. Włożyć do wcześniej przygotowanej formy wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez ok. 30 min.
  3. Sok z wiśni zagotować. Gorący ściągnąć z ognia i rozpuścić w nim żelatynę. Pozostawić w chłodzie do całkowitego stężenia. Po stężeniu pokroić w małą kosteczkę.
  4. Masa: zagotować 1 1/2 szkl. mleka z cukrem. W 1/2 szkl. zimnego mleka rozmieszać budynie. Wlać na gotujące się mleko i ciągle mieszając ugotować gęsty budyń. Ściągnąć z ognia i do gorącego budyniu dodać połamaną na drobne kawałki czekoladę, mieszać aż się rozpuści. Wystudzić. Masło utrzeć na puch i ciągle ucierając dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Do masy dodać pokrojoną galaretkę i wymieszać.
  5. Przełożenie ciasta: biszkopt czekoladowy – 1/2 masy – wkładka kokosowa – 1/2 masy – biszkopt czekoladowy – polewa czekoladowa przygotowana wg przepisu na opakowaniu – posypka owocowa. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.

Słowa kluczowe: ciasto kokosowe z czekoladą

Ciasto czekoladowo-kokosowe przełożone masą z białej czekolady – dodatkowe informacje

Zamiast wkładki kokosowej możemy do środka dać cienki biszkopt upieczony z paroma łyżkami wiórek kokosowych.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto czekoladowe z pomarańczą
Następny przepis: Ciasto czekoladowo-malinowe marzenie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode