Ciasto czekoladowe z pomarańczą

Ciasto czekoladowe z pomarańczą

Dzisiaj mam dla Was wyjątkowy i pełen niepowtarzalnego smaku przepis na ciasto czekoladowe z pomarańczą. To wyjątkowe połączenie głębokiego, ciemnego smaku czekolady z orzeźwiającą wonią i smakiem świeżych pomarańczy przyniesie na Wasze talerze kawałek kulinarnego raju. To ciasto to mieszanka słodkiego, gorzkiego i kwaskowatego – wszystko, co najlepsze z dwóch ulubionych smaków połączonych w jednym deserze. Czekoladowe ciasto z pomarańczą to idealny deser na zimowe popołudnie lub elegancka propozycja na podwieczorek. Bez względu na okazję, to ciasto zdecydowanie zasługuje na specjalne miejsce w Waszym kulinarnym repertuarze. Bez wątpienia zachąci Was do rozwijania kulinarnych umiejętności!

Składniki:

  • Ciasto:
  • 175g. masła miękkiego
  • 1 średnia pomarańcza
  • 100g. mąki pszennej
  • 100g. zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • 4 duże jajka
  • 160g. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Polewa:
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • Dodatkowo:
  • plastry pomarańczy do dekoracji

Ciasto czekoladowe z pomarańczą – jak zrobić?

  1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać żółtka i zmiksować.
  2. Pomarańczę gotować w wodzie około 60 minut. Ostudzić. Pokroić na ćwiartki, wyjąć pestki i pokroić na drobne kawałki (razem z skórką!) Umieścić w blenderze i zmiksować na purée. Dodać do utartego masła, zmiksować. Do masy wsypać również przesiane suche składniki i wymieszać szpatułką. Białka ubić w osobnym naczyniu na sztywną pianę, delikatnie wmieszać je do masy. Powstałą masę przelać do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Piec w 180°C około 40-45 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  3. Polewa: Składniki podgrzać na małym ogniu do połączenia, lekko przestudzić, aż polewa zgęstnieje. Gęstą wylać na wierzch ciasta, udekorować plastrami pomarańczy. Schłodzić do stężenia polewy. Smacznego!

Ciasto czekoladowe z pomarańczą – dodatkowe informacje

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto czekoladowe z musem czekoladowym.
Następny przepis: Ciasto czekoladowo-kokosowe przełożone masą z białej czekolady

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode