ciasto czekoladowe z kremem owocami i galaretką
Ten przepis na ciasto czekoladowe z kremem owocami i galaretką to doskonały sposób na zaspokojenie słodkiego zęba. Idealne na przyjęcia, urodziny czy spotkania ze znajomymi. Te cudowne warstwy ciasta, kremu owocowego i błyszczącej galaretki prezentują się nie tylko efektownie, ale także gwarantują niezapomniane doznania smakowe. Ciasto to jest delikatne i na pewno zaskoczy swoją niepowtarzalną teksturą i smakiem. Użycie naturalnych owoców dodaje mu lekkości, a krem owocowy idealnie komponuje się z ciemną czekoladą. Na koniec galaretka, która nadaje deserowi unikalnego, estetycznego wyglądu. Przepis do perfekcji łączy w sobie smak czekolady, owoców i galaretki.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto: 280 g mąki pszennej (z tej ilości mąki odjąć 5 łyżek, w to miejsce dodając 6,5 łyżki kakao)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 280 g masła lub margaryny do pieczenia
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 5 jajek
- Krem: 500 g serka mascarpone, schłodzonego
- 900 ml śmietany kremówki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 aromat waniliowy
- 300 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- tabliczka mlecznej czekolady
Ciasto czekoladowe z kremem owocami i galaretką – jak zrobić?
-
1.
Mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia przesiać i odłożyć. Będą potrzebne na samym końcu. W misie miksera (ewentualnie w garnku jeśli używacie miksera ręcznego) umieścić margarynę i cukier, zmiksować do otrzymania jasnej, puszystej masy. Kolejno jedno po drugim dodawać jajka, nie przestając miksować aż do całkowitego połączenia się składników i otrzymania gładkiej masy. Następnie dodać sypkie przesiane składniki i wymieszać szpatułką do połączenia. Spód formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Ciasto piec w temperaturze 170ºC przez około 45 – 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić w formie. Ciasto urośnie z górką. Po wystudzeniu ciasto odwrócić w ten sposób, by spód znalazł się na górze. Odłożyć (po około godzinie ciasto się mniej więcej wyrówna). -
2.
Zmiksować serek mascarpone, kremówkę i aromat następnie ubić do utrzymania gęstego kremu. Pod sam koniec ubijania dodać cukier puder i ubić. Nie ubijać zbyt długo by krem się nie zważył. Galaretkę rozpuści i poczekać aż stężeje. Czekoladę zetrzeć na tarku o grubych oczkach. Owoce umyć. Czekoladę zetrzeć na tarku o grubych oczkach. -
3.
Blat przekroić na pół, wyłożyć obficie kremem na krem dać pokrojoną galaretkę i owoce. Przykryć kolejną warstwą kremu i drugą połową blatu, docisnąć. Górę i boki tortu wysmarować kremem i obsypać wiórkami czekolady.
ciasto czekoladowe z galaretką – dodatkowe informacje
Krem będzie smarowniejszy, jeśli schłodzimy go w lodówce ok. 30 minut.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej
Następny przepis: Ciasto czekoladowe z malinami i kremem czekoladowym