Ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej
Zapraszam Was do wypróbowania przepisu na zdrowe ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej. To pyszne i proste w przygotowaniu danie docenią osoby dbające o zdrową dietę, ale nie chcąc rezygnować z deserów. Ciasto charakteryzuje się intensywnym czekoladowym smakiem, który doskonale komponuje się z nutą gryczaną. Składnikami tego wypieku są przede wszystkim gorzka czekolada, kasza gryczana i miod, które czynią go nie tylko smacznym, ale również pełnym wartości odżywczych. To doskonała propozycja na słodki i jednocześnie zdrowy deser czy przekąskę.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 200 g (2 woreczki) kaszy gryczanej
- 120 g mąki owsianej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 100 g czekolady gorzkiej
- 50 g cukru/słodzika
- 80 g oleju kokosowego
- 20 g orzechów nerkowca lub innych
- Polewa
- 50 g czekolady gorzkiej
- 20 g oleju kokosowego
- 2 łyżeczki posiekanych orzechów nerkowca lub innych
Ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej – jak zrobić?
- Kaszę gotujemy według przepisu a następnie pozostawiamy do wystudzenia. Po ostudzeniu blendujemy kaszę na jednolitą masę. W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy oraz czekoladę. Całe jajka ubijamy na pianę dodając powoli cukier/ słodzik. Następnie dodajemy powoli zbelndowaną kaszę oraz rozpuszczony olej z czekoladą. Na koniec wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodajemy także pokrojone orzechy. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez koło 45-50 minut.
- Kiedy ciasto wystygnie dekorujemy ciasto polewą przygotowaną z rozpuszczonego oleju kokosowego i czekolady. Na koniec wierzch posypujemy posiekanymi orzechami nerkowca.
Ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej – dodatkowe informacje
Ciasto przechowujemy w lodówce a im dłużej się w niej znajduje tym lepiej smakuje.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto czekoladowe z chilii
Następny przepis: ciasto czekoladowe z kremem owocami i galaretką