Ciasto czekoladowe z chilii
Zaskocz swoje podniebienie niepowtarzalnym deserem, jakim jest ciasto czekoladowe z chili. To połączenie, mimo że na pierwszy rzut oka wydaje się niecodzienne, zachwyca swoim niezwykłym smakiem. Łączy w sobie bogatą gorycz czekolady oraz pikantne nuty chili, które dodają mu wyraźnego charakteru. Deser ten jest idealny dla wszystkich, którzy kochają słodko-pikantne połączenia i pragną odkrywać nowe smaki. Ciasto czekoladowe z chili to danie, które z pewnością zaskoczy Twoich gości podczas wspólnych spotkań. Niezwykle jest też ciekawym wyborem na wyjątkowe okazje, jak np. walentynki.
admin
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady (im większą zawartość kakao, tym lepiej)
- 170 g masła/margaryny
- 170 g cukru (można użyć mniejszej ilości, ponieważ jest bardzo słodkie)
- 80 g mąki pszennej (6 łyżek)
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki chili
- szczypta soli
Ciasto czekoladowe z chili – jak zrobić?
-
1.
Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Po całkowitym połączeniu się składników odstawiamy aby przestygła.
Mąkę miksujemy z żółtkami i chilli. Dolewamy partiami przestudzoną czekoladę cały czas miksując aż uzyskamy jednolitą masę (jeżeli pojawią się małe grudki nie trzeba się tym przejmować).
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, w połowie ubijania dodajemy powoli cukier.
Do masy czekoladowej dodajemy najpierw pół piany z białek i delikatnie mieszamy. Później dodajemy drugą połowę i także mieszamy delikatnie ale dokładnie.
Ciasto przelewamy do formy o maksymalnej średnicy 25 cm.
Pieczemy w 180°C z termoobiegiem przez ok. 20-30 min. Możemy sprawdzić patyczkiem czy jest gotowe, aby mieć pewność.
Dowolnie dekorujemy. (U mnie polewa czekoladowa i czerwona posypka)
xxxx – dodatkowe informacje
Jeśli obawiacie się zbyt intensywnego posmaku chili to dajcie go mniej
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto czekoladowe z burakami
Następny przepis: ciasto czekoladowe z coca - colą