Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami
Zapraszamy do odkrycia przepisu na wyjątkowe ciasto czekoladowe z brzoskwiniami. To wykwintne ciasto łączy w sobie intensywny smak czekolady z łagodnością soczystych brzoskwiń, tworząc nieodparte połączenie smaków. Idealne na każdą okazję, czy to rodzinne spotkania, romantyczną kolację, czy po prostu moment dla siebie z ulubioną książką. Ciasto czekoladowo-brzoskwiniowe będzie doskonałym dodatkiem do każdej kawy czy herbaty. Bez względu na to, czy jesteś doświadczonym cukiernikiem czy amator, ten przepis możesz z łatwością zrealizować w swojej kuchni. Zaskocz bliskich tym niebanalnym połączeniem! Jedno jest pewne – to ciasto smakuje równie dobrze, jak wygląda.
admin
Składniki:
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szkl cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szkl mąki
- 1/2 gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Wkładka serowa:
- 500 g twarogu
- 1 szkl cukru pudru
- 1/2 kostki masła
- 1 budyń waniliowy
- 1 cukier waniliowy
- 1 szkl mleka
- 4 jajka
- Krem:
- 1/2 l mleka
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szkl cukru
- 1 kostka masła
- sok z 1/2 cytryny
- 1 puszka brzoskwiń
- 4 ząbki gorzkiej czekolady do dekoracji
- Forma 24×28
Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami – jak zrobić?
-
1.
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Czekoladę zetrzeć na grubych oczkach dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 30 min. w temp. 180*C -
2.
Ser dwa razy przepuścić przez maszynkę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, ucierając dodać masło, ser i i budyń wymieszany z mlekiem. na koniec wmieszać ubite na sztywno białka. Wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40 min. w temp. 180*C. Wystudzić. -
3.
Budyń z mąką rozmieszać w 1/2 szkl mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i mieszając ugotować budyń. Schłodzić. Masło utrzeć na puch i ucierając dodawać po łyżce wystudzony budyń. Na koniec miksując dodać sok z cytryny. -
4.
Zimny biszkopt przeciąć na pół i lekko nasączyć syropem z brzoskwiń. Łyżkę kremu odłożyć a resztę podzielić na dwa. Brzoskwinie pokroić w paski i podzielić na dwa. -
5.
Na biszkopt wyłożyć połowę kremu, rozsmarować i położyć połowę brzoskwiń. Na brzoskwinie położyć wkładkę serową, drugą połowę kremu i brzoskwiń i przykryć biszkoptem. Górę posmarować łyżką kremu i posypać startą czekoladą.
Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami – dodatkowe informacje
Gotowe ciasto można polać polewą czekoladową.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto czekoladowo-rumowe
Następny przepis: ciasto czekoladowy sen