Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami

Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami

Zapraszamy do odkrycia przepisu na wyjątkowe ciasto czekoladowe z brzoskwiniami. To wykwintne ciasto łączy w sobie intensywny smak czekolady z łagodnością soczystych brzoskwiń, tworząc nieodparte połączenie smaków. Idealne na każdą okazję, czy to rodzinne spotkania, romantyczną kolację, czy po prostu moment dla siebie z ulubioną książką. Ciasto czekoladowo-brzoskwiniowe będzie doskonałym dodatkiem do każdej kawy czy herbaty. Bez względu na to, czy jesteś doświadczonym cukiernikiem czy amator, ten przepis możesz z łatwością zrealizować w swojej kuchni. Zaskocz bliskich tym niebanalnym połączeniem! Jedno jest pewne – to ciasto smakuje równie dobrze, jak wygląda.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szkl mąki
  • 1/2 gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Wkładka serowa:
  • 500 g twarogu
  • 1 szkl cukru pudru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szkl mleka
  • 4 jajka
  • Krem:
  • 1/2 l mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 kostka masła
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 4 ząbki gorzkiej czekolady do dekoracji
  • Forma 24×28

Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami – jak zrobić?

  1. 1.
    Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Czekoladę zetrzeć na grubych oczkach dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 30 min. w temp. 180*C
  2. 2.
    Ser dwa razy przepuścić przez maszynkę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, ucierając dodać masło, ser i i budyń wymieszany z mlekiem. na koniec wmieszać ubite na sztywno białka. Wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40 min. w temp. 180*C. Wystudzić.
  3. 3.
    Budyń z mąką rozmieszać w 1/2 szkl mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i mieszając ugotować budyń. Schłodzić. Masło utrzeć na puch i ucierając dodawać po łyżce wystudzony budyń. Na koniec miksując dodać sok z cytryny.
  4. 4.
    Zimny biszkopt przeciąć na pół i lekko nasączyć syropem z brzoskwiń. Łyżkę kremu odłożyć a resztę podzielić na dwa. Brzoskwinie pokroić w paski i podzielić na dwa.
  5. 5.
    Na biszkopt wyłożyć połowę kremu, rozsmarować i położyć połowę brzoskwiń. Na brzoskwinie położyć wkładkę serową, drugą połowę kremu i brzoskwiń i przykryć biszkoptem. Górę posmarować łyżką kremu i posypać startą czekoladą.

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami – dodatkowe informacje

Gotowe ciasto można polać polewą czekoladową.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto czekoladowo-rumowe
Następny przepis: ciasto czekoladowy sen

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode