Ciasto czekoladowe przekładane powidłem

Ciasto czekoladowe przekładane powidłem

Ciasto czekoladowe przekładane powidłem to idealna propozycja dla miłośników słodkości. Swoim wyglądem przypomina nieco sernik, jednak smak jest zupełnie inny, bo główną rolę odgrywa tu czekolada i domowe powidło. To połączenie klasycznej czekoladowej słodyczy z lekką kwaskowatą nutą, którą nadaje powidło, sprawia, że ciasto to nie jest przesłodzone. Dodatkowo, przekładane ciasto czekoladowe jest wilgotne i długo zachowuje świeżość, dzięki czemu można upiec je dzień wcześniej i podać na jutrzejszą uroczystość. Ta wersja ciasta czekoladowego jest delikatna, a jednocześnie intensywnie czekoladowa.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 lekko kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 10 dag mlecznej czekolady
  • 5 kopiastych łyżek powidła śliwkowego
  • dowolna posypka cukrowa

Sposób przygotowania ciasta czekoladowego przekładanego

  1. Ciasto: Jajka, cukier i cukier waniliowy miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i miksujemy kilka minut. Następnie wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i kakao, miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Pieczenie: Tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto dokładnie studzimy.
  3. Przekładanie i dekoracja: Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty, jeden smarujemy powidłem i przykrywamy drugim. Kroimy na takie kawałki jakie chcemy podać. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, smarujemy nią pokrojone ciasto, dekorujemy posypką i odstawiamy do zastygnięcia.
  4. Podanie: Gotowe ciasto podajemy. Smacznego życzę.

Ciasto czekoladowe przekładane powidłem – dodatkowe informacje

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Użyłam blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm. Ciasto można pokroić na 16 kawałków.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto czekoladowa śliwka
Następny przepis: Ciasto czekoladowe w stylu włoskim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode