Ciasto czekoladowe przekładane powidłem
Ciasto czekoladowe przekładane powidłem to idealna propozycja dla miłośników słodkości. Swoim wyglądem przypomina nieco sernik, jednak smak jest zupełnie inny, bo główną rolę odgrywa tu czekolada i domowe powidło. To połączenie klasycznej czekoladowej słodyczy z lekką kwaskowatą nutą, którą nadaje powidło, sprawia, że ciasto to nie jest przesłodzone. Dodatkowo, przekładane ciasto czekoladowe jest wilgotne i długo zachowuje świeżość, dzięki czemu można upiec je dzień wcześniej i podać na jutrzejszą uroczystość. Ta wersja ciasta czekoladowego jest delikatna, a jednocześnie intensywnie czekoladowa.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- pół szklanki oleju
- 1 cukier waniliowy
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 lekko kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 kopiaste łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Dodatkowo:
- 10 dag mlecznej czekolady
- 5 kopiastych łyżek powidła śliwkowego
- dowolna posypka cukrowa
Sposób przygotowania ciasta czekoladowego przekładanego
- Ciasto: Jajka, cukier i cukier waniliowy miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i miksujemy kilka minut. Następnie wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i kakao, miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczenie: Tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto dokładnie studzimy.
- Przekładanie i dekoracja: Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty, jeden smarujemy powidłem i przykrywamy drugim. Kroimy na takie kawałki jakie chcemy podać. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, smarujemy nią pokrojone ciasto, dekorujemy posypką i odstawiamy do zastygnięcia.
- Podanie: Gotowe ciasto podajemy. Smacznego życzę.
Ciasto czekoladowe przekładane powidłem – dodatkowe informacje
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Użyłam blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm. Ciasto można pokroić na 16 kawałków.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto czekoladowa śliwka
Następny przepis: Ciasto czekoladowe w stylu włoskim