Ciasto czekoladowa śliwka

Ciasto czekoladowa śliwka

Ciasto czekoladowa śliwka to coś więcej niż typowy deser. To kompozycja kuszącej czekolady z wytrawnym smakiem suszonych śliwek, tworząca prawdziwie niebiański duet. Ten przepis to idealna propozycja dla fanów śliwek kalifornijskich, które magia kuchni zmienia w prawdziwe słodkości. Niezależnie od tego, czy jesteś miłośnikiem czekoladowych ciast, czy poszukujesz idealnego przepisu na placek ze śliwkami wykonany w thermomixie, ciasto czekoladowa śliwka zaspokoi Twoje kulinarne pragnienia. Ten wyjątkowy deser, z suszonymi śliwkami otulonymi czekoladą, z pewnością zachwyci każdego, kto spróbuje tej spektakularnej mieszanki smaków.

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
  • 4 duże jajka
  • 110 g mąki pszennej
  • 15 g kakao
  • 150 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki octu 10%
  • Krem budyniowo – maślany:
  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 3 łyżki mąki pszennej, z lekką górką
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej, z lekką górką
  • 250 g masła
  • Warstwa śliwkowa:
  • 400 g suszonych śliwek
  • 150 g gorzkiej czekolady (lub pół na pół z mleczną, może być też czekolada deserowa)
  • 100 g masła

Przepis na ciasto czekoladowa śliwka – jak zrobić?

  1. Biszkopt:

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    Mąkę pszenną i kakao wymieszać i przesiać.

    Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, nie zaprzestając ubijania, aż do wyczerpania cukru. Dodać żółtka i zmiksować na niskich obrotach miksera.

    Wsypać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką, do połączenia.

    Ciasto przelać do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 15 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
  2. Krem budyniowo – maślany:

    Połowę ilości mleka zmiksować z żółtkami i obiema mąkami tak, aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Zestawić z ognia i mieszając rózgą kuchenną wlewać mieszankę żółtkową. Postawić z powrotem na palnik i mieszając energicznie doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia budyniu (budyń będzie bardzo gęsty). Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą w taki sposób aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia.

    Masło w temperaturze pokojowej utrzeć/zmiksować na puszystą masę. Stopniowo dodawać chłodny budyń, ucierając/miksując po każdym dodaniu, do połączenia. Należy pamiętać aby nie miksować zbyt energicznie – zbyt szybkie ruchy ręką przy miksowaniu mogą spowodować zwarzenie się kremu. Gotowy krem powinien mieć jednolitą i puszystą konsystencję.

    Krem wyłożyć na biszkopt, wyrównać.
  3. Warstwa śliwkowa:

    Śliwki zalać gorącą wodą, do pokrycia. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie śliwki osączyć na sicie (można je nawet rozłożyć na ręczniku papierowym aby wchłonął nadmiar wody) i pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć je na kremie.

    Czekoladę wraz z masłem roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Polać śliwki.

    Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Przechowywać w lodówce.


Słowa kluczowe: przepis na ciasto śliwka w czekoladzie, ciasto ze śliwkami kalifornijskimi i czekoladą, placek śliwka w czekoladzie, ciasto czekoladowe ze śliwkami suszonymi, placek ze śliwkami thermomix, ciasto ze śliwkami suszonymi, ciasto z suszonymi śliwkami, ciasto śliwka w czekoladzie.

Porady – dodatkowe informacje

Biszkopt można nasączyć, np. likierem kawowym lub mocną, osłodzoną herbatą z dodatkiem wódki (niekoniecznie), ilość ponczu – około 0,5 szklanki, nie więcej.

Zamiast wodą śliwki można zalać alkoholem, np. wódką, należy to jednak uczynić dużo wcześniej, co najmniej kilka godzin przed przygotowywaniem ciasta, aby śliwki zdążyły wchłonąć alkohol.

Po dłuższym pobycie w lodówce czekoladowa warstwa staje się dość twarda, warto zatem mniej więcej pół godziny przed podaniem wyjąć ciasto z lodówki, aby czekolada nieco zmiękła, ciasto będzie się wówczas lepiej kroiło.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Czekoladowa Princessa
Następny przepis: Ciasto czekoladowe przekładane powidłem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode