Ciasto cytrynowe z truskawkami

Ciasto cytrynowe z truskawkami

Ciasto cytrynowe z truskawkami to wyjątkowe połączenie orzeźwiającej, kwaskowej cytryny ze słodkimi, soczystymi truskawkami. Te dwa owoce tworzą wyjątkową kompozycję smaków, które łączą się w harmonijną całość. Jest to ciasto idealne na ciepłe letnie dni, kiedy to na straganach roi się od świeżych truskawek. Właśnie wtedy ten deser smakuje najpyszniej. Dodatek cytryny dodaje ciastu nie tylko świeżości, ale sprawia, że staje się ono lekko kwaskowe, co idealnie komponuje się z odrobiną słodkości. To ciasto cytrynowe z owocami, które zachwyca każdego łasucha.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 35 dag margaryny
  • 35 dag cukru
  • 35 dag mąki
  • 6 jajek
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • starta skórka z 1 cytryny
  • Lukier cytrynowy:
  • sok z 2 cytryn (użyłam soku z 1 cytryny)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • Dodatek:
  • 3/4 kg truskawek

Ciasto cytrynowe z truskawkami – jak zrobić?

  1. Ciasto:
    Margarynę utrzeć z cukrem, żółtkami, stopniowo dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym oraz startą skórkę z cytryny. Na końcu delikatnie wmieszać pianę z ubitych na sztywno białek.
  2. Lukier cytrynowy:
    Wymienione składniki ucierać do czasu uzyskania konsystencji śmietany.
  3. Przygotowanie do pieczenia:
    Ciasto wylać na blaszkę (25/35 cm) – ułożyć truskawki (ja dodatkowo obtoczyłam truskawki w bułce tartej by uniknąć zakalca). Piec przez ok. 45 min. w temp. ok. 180*C. Po upieczeniu wierzch ciasta przybrać lukrem cytrynowym.

Ciasto cytrynowe z truskawkami – dodatkowe informacje

Do ciasta zamiast truskawek można użyć malin lub pokrojonych w kostkę brzoskwiń.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chutney z zielonych pomidorów
Następny przepis: Ciacho z masą krówkową bez pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode