Ciacho z masą krówkową bez pieczenia

Ciacho z masą krówkową bez pieczenia

Wspaniałe ciasto z masą krówkową bez pieczenia to coś, co docenią wszyscy miłośnicy słodkości, nie tylko dzieci. Idealne na deser po obiedzie lub jako słodka przekąska na popołudnie. Bez konieczności włączania piekarnika, przygotowanie tego ciasta jest szybkie i proste, a efekt końcowy z pewnością zachwyci wszystkich domowników. Urok tkwi tu przede wszystkim w połączeniu delikatnej, słodkiej masy krówkowej z chrupiącym spodem. Bez wątpienia jest to propozycja dla osób, które cenią sobie klasykę w nowoczesnym wydaniu. Poniżej podajemy przepis na to pyszne ciasto z masą krówkową. Spróbujcie koniecznie!

Składniki:

  • 6 dużych paczek herbatników petit buerre
  • 400 g śmietany 30%
  • 2 śmietan-mixy
  • puszka masy krówkowej w ulubionej wersji smakowej
  • mały słoiczek dżemu porzeczkowego
  • dwa duże budynie śmietankowe lub waniliowe z cukrem
  • 4 szklanki mleka
  • opcjonalnie płatki migdałowe lub wiórki kokosowe

Ciacho z masą krówkową bez pieczenia – jak zrobić?

  1. Na wyłożoną folią aluminiową blaszkę o wymiarach 25x39cm ułożyć warstwę herbatników. Przygotować masę budyniową. Zagotować 3 i pół szklanki mleka, w pół szklanki mleka rozpuścić proszek budyniowy. Dodać do gotującego się mleka i czekać aż masa zgęstnieje. Masa ta musi być dużo bardziej gęsta niż tradycyjny budyń. Masę ostudzić. Przestudzoną masę wyłożyć na herbatniki. Na masie budyniowej ułożyć kolejną warstwę herbatników.Na herbatnikach rozsmarować lekko podgrzaną masę krówkową. Na masie ułożyć kolejną warstwę herbatników. Na tej warstwie rozsmarować dżem porzeczkowy. Ubić śmietanę ze śmietan-fixem i wyłożyć ją na wierzch ciasta. Opcjonalnie można ciasto posypać wiórkami kokosowymi lub wiórkami migdałaowymi. Wstawić do lodówki do przegryzienia się składników.

Ciacho z masą krówkową bez pieczenia – dodatkowe informacje

W wersji z masą krówkową o smaku kokosowym doskonale będą pasować wiórki kokosowe posypane na wierzch bitej śmietany.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto cytrynowe z truskawkami
Następny przepis: Ciasteczka 3-kolorowe z Ewa gotuje

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode