Chutney z zielonych pomidorów

Chutney z zielonych pomidorów

Chutney z zielonych pomidorów to niezwykle smaczny przepis, który pozwoli Ci wykorzystać te pomidory, które nie zdążyły dojrzeć przed końcem sezonu. Subtelna kombinacja słodko-kwasnych smaków zaskoczy Twoje kubki smakowe. Chutney jest idealne jako dodatek do pieczywa, tapas, a nawet jako marynata do mięs. Przepis na chutney z zielonych pomidorów jest prosty i szybki do wykonania, a efekt końcowy z pewnością zachwyci Cię swoją intensywnością smaku. Jeżeli jesteś miłośnikiem kuchni indyjskiej, to chutney z zielonych pomidorów powinno znaleźć się w Twojej domowej spiżarni.

Składniki:

  • 1,5 kg zielonych pomidorów
  • 0,5 kg cebuli
  • sól
  • 0,5 kg cukru
  • 150 g rodzynek
  • 200 ml octu winnego
  • 1,5 łyżki mąki
  • 0,8 l wody
  • 1,5 łyżki curry
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka pieprzu tureckiego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki kminku
  • 1,5 łyżeczki imbiru
  • kilka papryczek pepperoni

Chutney z zielonych pomidorów – jak zrobić?

  1. Cebulę pokroić, pomidory pokroić w kostkę o średnicy około 0,5 cm, dobrze posolić i zostawić na noc pod przykryciem.
  2. Następnego dnia masę dobrze wycisnąć, dodać cukier, ocet i rodzynki i gotować około 45 minut bez przykrycia.
  3. Mąkę wymieszać z wodą i przyprawami i dodać do pomidorów około 10 minut przed końcem. Zagotować i gorące przełożyć do słoików.

Chutney z zielonych pomidorów – dodatkowe informacje

Poczekać 6 tygodni zanim zaczniemy jeść chutney z zielonych pomidorów przepis.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Chutney z mango
Następny przepis: Ciasto cytrynowe z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode