Ciasto cytrynowe na oleju
Wyjątkowo aromatyczne i wilgotne ciasto cytrynowe na oleju to prawdziwa gratka dla miłośników cytrusowych smaków. Ten prosty, lecz wyrafinowany deser z pewnością zaskoczy Twoich gości. Olej nadaje mu niepowtarzalnej miękkości, a intensywny cytrynowy aromat sprawia, że ciasto jest nie tylko smaczne, ale również pachnące. Doskonałe na popołudniową herbatę, kameralne spotkanie z przyjaciółmi, lub jako słodki element śniadania. Przepis na ciasto cytrynowe na oleju to doskonały sposób na wykorzystanie soczystych, zimowych cytryn. Prosty w przygotowaniu, a efekt końcowy na pewno zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.
admin
Składniki:
- 3 jaja rozmiar M
- 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki sody (płaskie)
- skórka z dwóch cytryn + sok z jednej cytryny
Ciasto cytrynowe na oleju – jak zrobić?
- Formę 28cmx16cm natłuścić olejem i wysypać bułką tartą.
- Lekko roztrzepać jajka z cukrem, olejem oraz jogurtem.
- Cytryny umyć, sparzyć a następnie zetrzeć skórki i dodać do masy. Dodać także sok wyciśnięty z jednej cytryny. Wymieszać.
-
Dodać przesianą mąkę wraz z sodą. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Piec około 40 minut w 180°C (do suchego patyczka).
Ciasto cytrynowe na oleju – dodatkowe informacje
Ciasto można polukrować robiąc lukier z soku z drugiej cytryny i cukru pudru.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto cygańskie z makiem
Następny przepis: Ciasto cytrynowe z kremem i galaretką