Ciasto budyniowy na zimno
Zapraszamy do wypróbowania przepisu na ciasto budyniowe na zimno – prostego w wykonaniu, ale niezwykle smakowitego deseru. Idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Głównymi składnikami są tutaj: biszkopty, budynie w różnych smakach oraz śmietana. Ciasto budyniowe na zimno to także świetna propozycja na letnie dni, gdy szukamy orzeźwiającego, a jednocześnie sycącego deseru. Mnogość przepisów pozwala na dowolne modyfikacje smaków, dzięki czemu ciasto to nigdy się nie nudzi! Serdecznie zapraszamy do wypróbowania tego słodkiego rozwiązania.
admin
Składniki:
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 5 szklanek mleka
- 200 g masła
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka mąki
- aromat waniliowy – 1 łyżeczka
- 1-2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 150 g herbatników
- 2-3 banany
- 2 galaretki (ja dałam agrestową)
Ciasto budyniowe na zimno – jak zrobić?
- Cztery szklanki mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym, cukrem, aromatem i masłem.
- Pozostałe mleko mieszamy z budyniami, mąką i żółtkami. Dodajemy do gotującego się mleka. Energicznie mieszamy aż powstanie gładka masa.
- Zagotowujemy wodę i według opisu przygotowujemy galaretkę. Studzimy.
- Na spód blaszki wykładamy herbatniki.
- Na herbatniki wykładamy gorącą masę.
- Na wystudzone ciasto wykładamy banany i polewamy ciągnącą się galaretką.
- Ciasto wkładamy do lodówki.
Ciasto budyniowe na zimno – dodatkowe informacje
Banany warto układać tuż przed polaniem galaretką, żeby nie ściemniały. Można użyć galaretki cytrynowej i wtedy lekko skropić banany cytryną.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: ciasto budyniowe z gruszkami
Następny przepis: Ciasto Cappuccino