Ciasto budyniowy na zimno

Ciasto budyniowy na zimno

Zapraszamy do wypróbowania przepisu na ciasto budyniowe na zimno – prostego w wykonaniu, ale niezwykle smakowitego deseru. Idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Głównymi składnikami są tutaj: biszkopty, budynie w różnych smakach oraz śmietana. Ciasto budyniowe na zimno to także świetna propozycja na letnie dni, gdy szukamy orzeźwiającego, a jednocześnie sycącego deseru. Mnogość przepisów pozwala na dowolne modyfikacje smaków, dzięki czemu ciasto to nigdy się nie nudzi! Serdecznie zapraszamy do wypróbowania tego słodkiego rozwiązania.

Składniki:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 5 szklanek mleka
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mąki
  • aromat waniliowy – 1 łyżeczka
  • 1-2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 150 g herbatników
  • 2-3 banany
  • 2 galaretki (ja dałam agrestową)

Ciasto budyniowe na zimno – jak zrobić?

  1. Cztery szklanki mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym, cukrem, aromatem i masłem.
  2. Pozostałe mleko mieszamy z budyniami, mąką i żółtkami. Dodajemy do gotującego się mleka. Energicznie mieszamy aż powstanie gładka masa.
  3. Zagotowujemy wodę i według opisu przygotowujemy galaretkę. Studzimy.
  4. Na spód blaszki wykładamy herbatniki.
  5. Na herbatniki wykładamy gorącą masę.
  6. Na wystudzone ciasto wykładamy banany i polewamy ciągnącą się galaretką.
  7. Ciasto wkładamy do lodówki.

Ciasto budyniowe na zimno – dodatkowe informacje

Banany warto układać tuż przed polaniem galaretką, żeby nie ściemniały. Można użyć galaretki cytrynowej i wtedy lekko skropić banany cytryną.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ciasto budyniowe z gruszkami
Następny przepis: Ciasto Cappuccino

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode