CIASTO BŁĘKITNA LAGUNA
Przygotuj swoim bliskim pełen smakołyków dzień, rozpoczynając od tajemniczego i nieco egzotycznego Ciasta Błękitna Laguna od Dr Oetker! To wyjątkowe ciasto, które swoją nazwą nawiązuje do koloru błękitnych lagun, może być niespodzianką na różnego rodzaju imprezy, ale równie dobrze sprawdzi się jako codzienny deser. Jej wyjątkowy, intensywnie błękitny kolor przyciąga wzrok, a smak z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Produkt Dr Oetker Błękitna Laguna jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu, dzięki czemu nawet początkujący kucharze mogą go z powodzeniem zrobić, a efekt z pewnością zachwyci wszystkich.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju
- 0,5 litra śmietany kremówki 36%
- 1 łyżka żelatyny rozpuszczonej w 4 łyżkach wody
- 200 g borówek
- 3 niebieskie galaretki
- 3 szklanki gorącej wody
Ciasto błękitna laguna – jak zrobić?
- Białka ubijamy, następnie ciągle miksując powoli dodajemy, cukier, żółtka, przesianą mąke, proszek do pieczenia oraz olej miksujemy na wolnych obrotach na jednolitą masę i pieczemy biszkopt w temp. 160-170 stopni przez 30 minut.
- Borówki myjemy i mieszamy z jedną rozpuszczoną w 1 szklance wody częściowo zastygniętą galaretką. Wykładamy borówki z galaretką na biszkopt.
- Śmietanę ubijamy na sztywno, po czym dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 4 łyżkach gorącej wody. Śmietanę wykładamy na owoce.
- Na wierzch wylewamy 2 niebieskie galaretki rozpuszczone w 2 szklankach gorącej wody.
Przepis na blachę o rozmiarach 25×35 cm. Słowa kluczowe: dr oetker błękitna laguna.
Porady – dodatkowe informacje
Możemy zamiast żelatyny wsypać do ubijanej smietany galartekę cytrynową. Pianka będzie wówczas równie długo sztywna i nabieże cytrusowego ożeźwiającego smaku. Borówki możemy zastąpić także malinami lub porzeczkami. Olej dodany do biszkoptu sprawi że będzie on bardziej puszysty.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto biszkoptowe z kremem kawowo-śmietanowym
Następny przepis: ciasto budyniowe z gruszkami