Ciasto biszkoptowe z kremem kawowo-śmietanowym

Ciasto biszkoptowe z kremem kawowo-śmietanowym

Ciasto biszkoptowe z kremem kawowo-śmietanowym to aromatyczna propozycja na deser dla prawdziwych smakoszy. To zrównoważona kompozycja delikatnego biszkoptu z intensywnym, aksamitnym kremem o wyrazistym smaku kawy. Połączenie tych składników zamienia się w prawdziwą symfonię smaków, która rozbudza zmysły. Każdy kęs tego wspaniałego ciasta to podróż do świata doskonałości cukierniczych. Jeżeli kochacie połączenie kawy i śmietany, ten deser jest zdecydowanie dla Was. Idealny na każdą okazję, chociażby niedzielne popołudnie czy spotkanie z przyjaciółmi. Przygotujcie składniki i niespiesznie oddajcie się przyjemności tworzenia tego kulinarnego arcydzieła. Wierzcie mi, warto poświęcić czas na jego wykonanie.

Składniki:

  • Format blachy 24×36
  • Biszkopt
  • 6 całych jajek
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 250 gram okrągłych małych biszkoptów
  • Jajka posolić, dodać cukier i ubić robotem na puszystą masę. Dodać olej – wymieszać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do masy jajecznej. Wyrobić robotem na małych obrotach na jednolitą masę.
  • Blachę natłuścić, posypać tartą bułką – wlać ciasto i piec w temp. 180 stopni około 40 minut.
  • Krem kawowy:
  • 1/2 litra mleka
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 5 łyżek cukru
  • 2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1-2 łyżki kakao
  • Z tych składników ugotować budyń, wystudzić.
  • 1 kostkę masła utrzeć z 3 łyżkami cukru pudru na puszystą masę, dodawać powoli przestudzony budyń. Na końcu dodać 2 łyżki rumu i 100 gram rozkruszonych biszkoptów. Wszystko zmiksować na jednolitą masę.
  • Masa śmietanowo-serowa
  • 1/2 litra śmietany 30%
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 250 gram serka mascarpone
  • Śmietaną ubić na puszystą masę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na koniec dodać serek i dokładnie wymieszać.
  • 1 galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/2 litra wody, odstawić do lekkiego stężenia.

Ciasto biszkoptowe z kremem kawowo-śmietanowym – jak zrobić?

  1. Wystudzony biszkopt przekroić na pół, posmarować 1/3 masy kawowej, na to ułożyć warstwę biszkoptów, zalać wgłębienia połową tężejącej galaretki.
  2. Odstawić do zastygnięcia.
  3. Na warstwę biszkoptów ułożyć masę śmietanowo-serową i na nią ułożyć pozostałe biszkopty.
  4. Zalać pozostałą galaretką.
  5. Na drugą połowę ciasta wyłożyć 1/3 kremu kawowego, rozsmarować i przykryć nią ciasto.
  6. Na wierzchu i po bokach rozsmarować pozostały krem kawowy.
  7. Udekorować ciasto rozkruszoną czekoladą, sezamem i rodzynkami.
  8. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc, by nawilgło.
  9. Ciasto jest pracochłonne w wykonaniu i drogie. Ale dla takiego rarytasu warto poświęcić czas.

porady – dodatkowe informacje

Zamiast galaretki cytrynowej można użyć galaretki czerwonej lub zielonej. Do dekoracji wierzchu ciasta można wykorzystać gotową polewę czekoladową.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto biszkoptowe z kremem i śmietną
Następny przepis: CIASTO BŁĘKITNA LAGUNA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode