Ciasto biszkoptowe z makiem i masą budyniową
Składniki:
- 1. Biszkopt kakaowy
- 5 średnich jajek
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2. Ciasto makowo – kokosowe:
- 3/4 szklanki suchego maku
- 5 białek
- 3/4 szklanki drobnych wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3. Masa budyniowa
- 2,5 szklanki mleka
- 4 żółtka
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie budyniu w proszku najlepiej o smaku śmietankowym
- oraz
- masło 1 kostka
- 4. Polewa czekoladowa
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru
- 125 g masła
- oraz
- opakowanie okrągłych biszkoptów
- oraz alkohol do nasączenia biszkoptów
Ciasto biszkoptowe z makiem i masą budyniową – jak zrobić?
- Biszkopt kakaowy.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę, następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia przesiać do piany, dodac kakao , delikatnie wymieszać składniki.
Ciasto wylać na natłuszczoną, wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i piec około 35 minut w 180°C.
- Ciasto makowe z wiórkami kokosowymi:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie dodawać mak oraz drobne wiórki kokosowe, wymieszać.
Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec w 170°C przez około 35 minut.
- Masa budyniowa:
1 i 1/2 szklanki mleka wraz z cukrem zagotować. Na gotujące się mleko wlać pozostałe mleko wymieszane z żółtkami, mąką i budyniem. Ponownie zagotować, mieszając żeby się nie przypaliło, ostudzić. Do ostudzonego budyniu dodawać partiami masło i utrzeć na puch.
- Polewa czekoladowa:
Jajko wybić do miski, dodać cukier i kakao, zmiksować. Margarynę rozpuścić na ogniu w rondelku.
Gorącą margarynę cienkim strumieniem wlewać do jajka, cały czas miksując, aż polewa zgęstnieje.
Przełożenie ciasta: 1. biszkopt kakaowy – ciasto makowe z wiórkami kokosowymi – masa budyniowa – biszkopty – polewa czekoladowa. Ciasto schłodzić. Smacznego!
Słowa kluczowe: ciasto makowe z masą budyniową, ciasto makowe z budyniem, ciasto makowo budyniowe
xxxx – dodatkowe informacje
blacha o wym 25 na 35
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto z makiem bez pieczenia
Następny przepis: Ciasto z masą kokosową i galaretką