Ciasto biszkoptowe z kremem i śmietną

Ciasto biszkoptowe z kremem i śmietną

Dzisiaj prezentujemy kuszący przepis na ciasto biszkoptowe z kremem i śmietną – eleganckie połączenie delikatnego biszkoptu i kremowej łagodności. Ta słodka perełka przypadnie do gustu każdemu łasuchowi. Ta biszkoptowa baza, miękka jak chmurka, w towarzystwie aksamitnego kremu jest niczym małe niebo w gębie. To jest propozycja zarówno na codzienne popołudniowe spotkania przy kawie, jak i na wykwintne imprezy rodzinne. Pyszne ciasto biszkoptowe z kremem i śmietną, to klasyka cukiernictwa w najlepszym wydaniu. Przekonaj się sam, jak smakują te biszkoptowe chwile pełne słodkiego blasku. Bez dwóch zdań, to przepis, który zasługuje na swoje miejsce w Twojej książce kucharskiej.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 10 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 200g masła lub margaryny
  • 500ml mleka
  • 300ml śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 3-4 łyżki dżemu do posmarowania
  • 30g gorzkiej czekolady do dekoracji

Ciasto biszkoptowe z kremem i śmietaną – jak zrobić?

  1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodać 6 łyżek cukru i zmiksować z żółtkami.
  2. Połączyć delikatnie z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do formy. Piec 25-30 min w temp. 175-180 stoponi C.
  3. Budyń ugotować z 500ml mleka i 4 łyżkami cukru, po czym ostudzić i zmiksować z miękkim tłuszczem, na gładki krem.
  4. Ostudzony biszkopt posmarować dżemem (bardzo cieniutko), na biszkopcie rozsmarować masę budyniową.
  5. Włożyć do lodówki, a w tym czasie ubić śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Ubitą śmietanę nałożyć na krem budyniowy.
  6. Gorzką czekoladę zetrzeć obieraczką do warzyw (albo na tarce na małych oczkach) na wierzch ciasta.
  7. Deser wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Porady – Dodatkowe informacje

Zamiast dżemu można użyć marmolady lub po prostu nie smarować ciasta biszkoptowego z kremem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym i ananasem
Następny przepis: Ciasto biszkoptowe z kremem kawowo-śmietanowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode