Ciasto biszkoptowe z kremem i śmietną
Dzisiaj prezentujemy kuszący przepis na ciasto biszkoptowe z kremem i śmietną – eleganckie połączenie delikatnego biszkoptu i kremowej łagodności. Ta słodka perełka przypadnie do gustu każdemu łasuchowi. Ta biszkoptowa baza, miękka jak chmurka, w towarzystwie aksamitnego kremu jest niczym małe niebo w gębie. To jest propozycja zarówno na codzienne popołudniowe spotkania przy kawie, jak i na wykwintne imprezy rodzinne. Pyszne ciasto biszkoptowe z kremem i śmietną, to klasyka cukiernictwa w najlepszym wydaniu. Przekonaj się sam, jak smakują te biszkoptowe chwile pełne słodkiego blasku. Bez dwóch zdań, to przepis, który zasługuje na swoje miejsce w Twojej książce kucharskiej.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 5 jajek
- 10 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 200g masła lub margaryny
- 500ml mleka
- 300ml śmietany kremówki
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 3-4 łyżki dżemu do posmarowania
- 30g gorzkiej czekolady do dekoracji
Ciasto biszkoptowe z kremem i śmietaną – jak zrobić?
- Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodać 6 łyżek cukru i zmiksować z żółtkami.
- Połączyć delikatnie z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do formy. Piec 25-30 min w temp. 175-180 stoponi C.
- Budyń ugotować z 500ml mleka i 4 łyżkami cukru, po czym ostudzić i zmiksować z miękkim tłuszczem, na gładki krem.
- Ostudzony biszkopt posmarować dżemem (bardzo cieniutko), na biszkopcie rozsmarować masę budyniową.
- Włożyć do lodówki, a w tym czasie ubić śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Ubitą śmietanę nałożyć na krem budyniowy.
- Gorzką czekoladę zetrzeć obieraczką do warzyw (albo na tarce na małych oczkach) na wierzch ciasta.
- Deser wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Porady – Dodatkowe informacje
Zamiast dżemu można użyć marmolady lub po prostu nie smarować ciasta biszkoptowego z kremem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym i ananasem
Następny przepis: Ciasto biszkoptowe z kremem kawowo-śmietanowym