Ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym i ananasem
Czy jest coś lepszego niż idealne połączenie lekkiego biszkoptu, kremowego budyniu i soczystego ananasa? Ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym i ananasem to przysmak, który zaskoczy niejednego łasucha. To doskonałe połączenie prostoty wykonania, delikatności biszkoptu, kremowości budyniu i tropikalnego akcentu w postaci ananasa stanowiącej nie tylko smakowity, ale też zdrowy dodatek. Składniki tego przepisu są łatwo dostępne, a efekt końcowy robi wrażenie zarówno na domowych imprezach, jak i przyjęciach uroczystych. Ciasta biszkoptowe przekładane są klasyką, a to jest interpretacją tej tradycji o egzotycznym akcencie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Na biszkopty:
- Biszkopty x 3:
- 5 jajek
- pół szklanki cukru
- pół szklanki mąki tortowej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Na krem:
- 500 ml mleka
- 2 budynie waniliowe (bez cukru i na pół litra mleka każdy)
- pół szklanki cukru pudru
- 20 dag masła lub margaryny
- 1 puszka ananasa w syropie
- Na polewę:
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki masła lub margaryny
- odrobina gorącej wody
Ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym i ananasem – jak zrobić?
- Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy. W ten sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty.
- Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Na koniec dodajemy dokładnie odsączone z syropu i pokrojone ananasy, dokładnie mieszamy łyżką.
- Przekładanie: Wystudzone biszkopty przekładamy kremem.
- Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Polewą smarujemy ciasto.
- Chłodzenie: Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin lub całą noc.
- Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym i ananasem – dodatkowe informacje
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Ciasto można pokroić na około 30 porcji.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto biszkoptowe z kremem bananowym
Następny przepis: Ciasto biszkoptowe z kremem i kolorowymi galaretkami.