Ciasto bananowe – sposób na dojrzałe banany
Jeśli Twoje kuchenne półki uginają się pod ciężarem dojrzałych bananów, mam dla Ciebie doskonały sposób na ich spożytkowanie. Ciasto bananowe to przepis, który zachwyci nie tylko miłośników tego owocu, ale przede wszystkim smakoszy słodkich wypieków. Odwdzięcza się niesamowitym aromatem, małpim szałem i doskonałym smakiem. Banany dodają ciastu wilgotności i słodyczy, co czyni go przepyszny, a przy tym łatwy do zrobienia. Przygotujmy więc razem to zdrowe, szybkie i smakowite ciasto bananowe. Oto przepis idealny na Twoje dojrzałe banany.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4 dojrzałe banany
- 75 g masła roztopionego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- mleczna czekolada
- wiórka kokosowe
Ciasto bananowe – sposób na dojrzałe banany – jak zrobić?
- Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i szybko mieszamy. Ciasto wykładamy do blaszki (10×30) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto, posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego 😉
Ciasto bananowe – dodatkowe informacje
Ciasto zamiast czekolady możemy posypać cukrem pudrem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: ciasto Bananowa randka (bez pieczenia)
Następny przepis: Ciasto bananowe z jabłkiem, orzechami i żurawiną