Ciasto bananowe na zimno

Ciasto bananowe na zimno

Przygotujcie się na coś wyjątkowego dla swoich kubków smakowych – Ciasto bananowe na zimno! Idealne na ciepłe letnie dni, kiedy nie masz ochoty na włączanie piekarnika. Ten szybki i łatwy przepis na bananowiec na zimno to prawdziwa uczta. Wspaniałe połączenie słodkiego, dojrzałego banana i delikatnej pianki sprawia, że to ciasto jest nie tylko smaczne, ale też lekkie i orzeźwiające. A najlepsze jest to, że zamiast pieczenia, ciasto jest chłodzone w lodówce, co sprzyja zachowaniu pełni smaku w każdym kęsie. Na pewno stanie się jednym z ulubionych przepisów na deser dla całej rodziny.

Składniki:

  • Podstawa:
  • herbatniki – 6 paczek po 50g
  • Masa 1:
  • 1 kg bananów ( ok 7 sztuk )
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 250 g masła
  • Masa 2:
  • 3 banany
  • 1 szklanka śmietany 30 %
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 duże jogurty greckie
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyzki żelatyny
  • Polewa bananowo-czekoladowa:
  • 1 tabliczka czekolady
  • 2 banany
  • 2 łyzki żelatyny
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki smietanki 30 %
  • sok z cytryny
  • wiórki kokosowe
  1. Ciasto bananowe na zimno – jak zrobić?
  2. Sposób przygotowania:
  3. Przygotować masę 1:

    Rozpuścić osobno 2 galaretki w 1 szklance gorącej wody i zostawić do stężenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać pokrojone banany i stężałe galaretki. Wszystko razem zblendować na jednolitą masę.

  4. Dużą blachę u mnie 30×40 cm wyłożyć herbatnikami. Wylać tężejącą masę i odstawić do lodówki.
  5. Przygotować masę 2:

    Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i zostawić do stężenia. Banany pokroić i zblendować na gładką masę razem z jogurtami, cukrem pudrem i miodem. W osobnym naczyniu ubić kremówkę. Do garnka wsypać żelatynę i zalać 1/4 szklanki zimnej wody. Pozostawić do spęcznienia. Następnie podgrzać do rozpuszczenia. Płynną żelatynę wlać szybko do ubitej kremówki i chwile miksować na najwyższych obrotach. Połączyć z resztą masy i odstawić do lodówki do stężenia.

  6. Stężałą 2 masę wykładamy na masę 1. Następnie wykładamy resztę herbatników i odstawiamy ponownie do lodówki.
  7. W tym czasie przygotowujemy polewę bananową. Banany blendujemy razem z sokiem z cytryny i podgrzewamy w garnku. Dodajemy czekoladę połamaną na kawałki, masło, śmietankę. Gdy uzyskamy jednolitą masę, wsypujemy żelatynę i energicznie mieszamy, aż do rozpuszczenia. Całość chłodzimy i gdy zacznie tężeć polewamy na herbatniki. Całość dekorujemy wiórkami kokosowymi.

Ciasto bananowe na zimno – dodatkowe informacje

Do dekoracji można użyć dowolnej posypki. Ciasto szybko nasiąka i jest gotowe już po 3 godzinach 🙂 Na drugi dzień jest jeszcze lepsze.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto bananowe z jabłkiem, orzechami i żurawiną
Następny przepis: Ciasto bananowe z kawałkami czekolady ( ekspresowe )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode