ciasto balowe-z masą krówkową,krakersami,kremem i bitą śmietaną

ciasto balowe-z masą krówkową,krakersami,kremem i bitą śmietaną

To ciasto balowe z masą krówkową, krakersami, kremem i bitą śmietaną to połączenie słodkich i słonych smaków, które dosłownie rozpływa się w ustach. Krówka dodaje mu intensywności, krakersy wprowadzają chrupkość, a krem i bita śmietana zapewniają lekkość i puszystość. To wyszukane ciasto, idealne na różne okazje, nawiązujące swoją strukturą i niepowtarzalnym smakiem do atmosfery luksusowych balów. Sprawdzi się świetnie jako deser na formalne przyjęcie czy urodziny. Ciasto krówka z krakersami to propozycja dla osób ceniących niebanalne połączenia, a ciasto balowe z krakersami to prawdziwa gratka dla smakoszy.

Składniki:

  • na dużą blaszkę
  • BISZKOPT
  • -4 jajka
  • -szczypta soli
  • -2/3 szkl cukru
  • -2/3 szkl mąki
  • – 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • -1 kopiasta łyżka kakao
  • KREM BUDYNIOWY:
  • -2 budynie waniliowe
  • -750ml mleka
  • -6 łyżek cukru
  • -1 masło lub margaryna 250g
  • ŚMIETANA
  • -1 kubeczek śmietany 30%- 330ml
  • -2 łyżki cukru pudru
  • -1 śmietan-fix
  • DODATKI
  • -1,5 paczki słonych krakersów
  • -Pół tabliczki czekolady deserowej
  • -Puszka masy krówkowej

Ciasto balowe-z masą krówkową, krakersami, kremem i bitą śmietaną – jak zrobić?

  1. BISZKOPT
    Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je z szczyptą soli na sztywno. Następnie dodajemy żółtka, potem cukier. Na koniec do masy dodajemy mąkę wraz z kakaem, mieszamy w miseczce i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach do połączenia się składników.
    Blaszkę smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą i wlewamy do niej masę. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Biszkopt studzimy.
  2. MASA
    Odlewamy pół szklanki mleka, resztę zagotowujemy. W połowie szklanki mleka rozpuszczamy budynie i cukier, dokładnie mieszamy. Następnie wylewamy na gotujące się mleko. Budyń studzimy. Margarynę lub masło miksujemy na gładką masę, następnie powoli dodajemy zimny budyń po jednej łyżce i miksujemy. Masę wykładamy na ostudzony biszkopt.
  3. Następnie na masę wykładamy pierwszą warstwę słonych krakersów.
  4. Na słone krakersy wykładamy masę krówkową.
  5. Na masę krówkową wykładamy drugą warstwę słonych krakersów.
  6. Schłodzoną śmietanę 30% ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, wymieszamy ze śmietan-fixem, ubijamy. Śmietanę wykładamy na krakersy.
  7. Ciasto posypujemy startą czekoladą deserową lub gorzką, i odkładamy do lodówki najlepiej na całą noc i dzień, tak by wszystko się ładnie przegryzło i by krakersy namokły. Ciasto pięknie się kroi, pięknie wygląda i smakuje bajecznie, polecam serdecznie.

Słowa kluczowe: ciasto krówka z krakersami, ciasto balowe z krakersami

xxxx – dodatkowe informacje

przełożenie- biszkopt, masa, krakersy, masa krówkowa, krakersy, śmietana, czekolada 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto bajaderka
Następny przepis: Ciasto bananowe - sposób na dojrzałe banany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode