Ciasto bajaderka

Ciasto bajaderka

Delikatne, ale jednocześnie intensywne w smaku Ciasto bajaderka to doskonały pomysł na smakowity deser, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim łasuchom. Złociste warstwy kruchej masy o smaku masła orzechowego przeplatane są ciemnym, aksamitnym kakaem, tworząc niepowtarzalną symfonię smaków. Co więcej, to ciasto bajaderka bez pieczenia. Idealne, jeśli nie mamy czasu, a chcemy stworzyć coś wykwintnego. Co ważne, ciasto jest bardzo syte, więc niewielki kawałek potrafi zaspokoić nasze podniebienie. Przygotowanie tej słodkiej przekąski nie zajmuje dużo czasu, a efekt końcowy jest naprawdę imponujący.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
  • 420 g mąki pszennej
  • 250g margaryny
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1 szkl mleka
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek kakao
  • 500 g marmolady różanej
  • szkl posiekanych orzechów (włoskie i migdały)
  • szkl rodzynek
  • 1/2 szkl rumu
  • 1/2 szkl kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • Polewa:
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 150 g kremówki
  • placki migdałów do posypania

Ciasto bajaderka – jak zrobić?

  1. Ciasto: Mąkę posiekać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i masłem. Dodać jajka, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto zawinąć w folie i schłodzić przez godzinę w lodówce. Podzielić na dwie części w proporcji 2/5 i 3/5. Upiec dwa placki w blaszce (20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 25 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
  2. Masa: Rodzynki namoczyć pół godziny w rumie, odsączyć. Mleko, połowę marmolady, kakao, czekoladę i cukier puder lekko podgrzać i wymieszać do rozpuszczenia i połączenia składników. Większy kawałek ciasta pokruszyć, dodać z bakaliami do masy i wymieszać.
  3. Cieńsze ciasto posmarować pozostałą marmoladą i wyłożyć równą warstwę masy. Wstawić do lodówki do stężenia.
  4. Polewa: Kremówkę podgrzać, dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Polać ciasto i posypać migdałami. Schłodzić.

Słowa kluczowe: ciasto bajaderka bez pieczenia

Ciasto bajaderka – dodatkowe informacje

Można odrobinę zmniejszyć ilość mleka i dodać trochę rumu z namaczania rodzynek. Ciasto zyska na smaku 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto anielskie
Następny przepis: ciasto balowe-z masą krówkową,krakersami,kremem i bitą śmietaną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode