ciasto balowe-z masą krówkową,krakersami,kremem i bitą śmietaną
To ciasto balowe z masą krówkową, krakersami, kremem i bitą śmietaną to połączenie słodkich i słonych smaków, które dosłownie rozpływa się w ustach. Krówka dodaje mu intensywności, krakersy wprowadzają chrupkość, a krem i bita śmietana zapewniają lekkość i puszystość. To wyszukane ciasto, idealne na różne okazje, nawiązujące swoją strukturą i niepowtarzalnym smakiem do atmosfery luksusowych balów. Sprawdzi się świetnie jako deser na formalne przyjęcie czy urodziny. Ciasto krówka z krakersami to propozycja dla osób ceniących niebanalne połączenia, a ciasto balowe z krakersami to prawdziwa gratka dla smakoszy.
admin
Składniki:
- na dużą blaszkę
- BISZKOPT
- -4 jajka
- -szczypta soli
- -2/3 szkl cukru
- -2/3 szkl mąki
- – 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- -1 kopiasta łyżka kakao
- KREM BUDYNIOWY:
- -2 budynie waniliowe
- -750ml mleka
- -6 łyżek cukru
- -1 masło lub margaryna 250g
- ŚMIETANA
- -1 kubeczek śmietany 30%- 330ml
- -2 łyżki cukru pudru
- -1 śmietan-fix
- DODATKI
- -1,5 paczki słonych krakersów
- -Pół tabliczki czekolady deserowej
- -Puszka masy krówkowej
Ciasto balowe-z masą krówkową, krakersami, kremem i bitą śmietaną – jak zrobić?
-
BISZKOPT
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je z szczyptą soli na sztywno. Następnie dodajemy żółtka, potem cukier. Na koniec do masy dodajemy mąkę wraz z kakaem, mieszamy w miseczce i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach do połączenia się składników.
Blaszkę smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą i wlewamy do niej masę. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Biszkopt studzimy. -
MASA
Odlewamy pół szklanki mleka, resztę zagotowujemy. W połowie szklanki mleka rozpuszczamy budynie i cukier, dokładnie mieszamy. Następnie wylewamy na gotujące się mleko. Budyń studzimy. Margarynę lub masło miksujemy na gładką masę, następnie powoli dodajemy zimny budyń po jednej łyżce i miksujemy. Masę wykładamy na ostudzony biszkopt. - Następnie na masę wykładamy pierwszą warstwę słonych krakersów.
- Na słone krakersy wykładamy masę krówkową.
- Na masę krówkową wykładamy drugą warstwę słonych krakersów.
- Schłodzoną śmietanę 30% ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, wymieszamy ze śmietan-fixem, ubijamy. Śmietanę wykładamy na krakersy.
- Ciasto posypujemy startą czekoladą deserową lub gorzką, i odkładamy do lodówki najlepiej na całą noc i dzień, tak by wszystko się ładnie przegryzło i by krakersy namokły. Ciasto pięknie się kroi, pięknie wygląda i smakuje bajecznie, polecam serdecznie.
Słowa kluczowe: ciasto krówka z krakersami, ciasto balowe z krakersami
xxxx – dodatkowe informacje
przełożenie- biszkopt, masa, krakersy, masa krówkowa, krakersy, śmietana, czekolada 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto bajaderka
Następny przepis: Ciasto bananowe - sposób na dojrzałe banany