Ciasto bajaderka
Delikatne, ale jednocześnie intensywne w smaku Ciasto bajaderka to doskonały pomysł na smakowity deser, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim łasuchom. Złociste warstwy kruchej masy o smaku masła orzechowego przeplatane są ciemnym, aksamitnym kakaem, tworząc niepowtarzalną symfonię smaków. Co więcej, to ciasto bajaderka bez pieczenia. Idealne, jeśli nie mamy czasu, a chcemy stworzyć coś wykwintnego. Co ważne, ciasto jest bardzo syte, więc niewielki kawałek potrafi zaspokoić nasze podniebienie. Przygotowanie tej słodkiej przekąski nie zajmuje dużo czasu, a efekt końcowy jest naprawdę imponujący.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto kruche:
- 420 g mąki pszennej
- 250g margaryny
- 200 g cukru
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa:
- 1 szkl mleka
- 100 g cukru pudru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 5 łyżek kakao
- 500 g marmolady różanej
- szkl posiekanych orzechów (włoskie i migdały)
- szkl rodzynek
- 1/2 szkl rumu
- 1/2 szkl kandyzowanej skórki pomarańczowej
- Polewa:
- 150 g czekolady gorzkiej
- 150 g kremówki
- placki migdałów do posypania
Ciasto bajaderka – jak zrobić?
- Ciasto: Mąkę posiekać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i masłem. Dodać jajka, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto zawinąć w folie i schłodzić przez godzinę w lodówce. Podzielić na dwie części w proporcji 2/5 i 3/5. Upiec dwa placki w blaszce (20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 25 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
- Masa: Rodzynki namoczyć pół godziny w rumie, odsączyć. Mleko, połowę marmolady, kakao, czekoladę i cukier puder lekko podgrzać i wymieszać do rozpuszczenia i połączenia składników. Większy kawałek ciasta pokruszyć, dodać z bakaliami do masy i wymieszać.
- Cieńsze ciasto posmarować pozostałą marmoladą i wyłożyć równą warstwę masy. Wstawić do lodówki do stężenia.
- Polewa: Kremówkę podgrzać, dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Polać ciasto i posypać migdałami. Schłodzić.
Słowa kluczowe: ciasto bajaderka bez pieczenia
Ciasto bajaderka – dodatkowe informacje
Można odrobinę zmniejszyć ilość mleka i dodać trochę rumu z namaczania rodzynek. Ciasto zyska na smaku 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto anielskie
Następny przepis: ciasto balowe-z masą krówkową,krakersami,kremem i bitą śmietaną