Ciastka z płatków owsianych ze słonecznikiem, żurawiną i orzechami
Dzisiejszy przepis na ciasteczka owsiane z żurawiną i orzechami jest odpowiedzią na potrzebę zdrowszej alternatywy dla tradycyjnych słodyczy. Są one doskonałym wyborem zarówno dla osób dbających o linię, jak i dla wielbicieli słodkich przekąsek. Dzięki dodatkowi słonecznika przysmak staje się nie tylko smaczniejszy, ale również bardziej wartościowy. A słodko-kwaśna żurawina doskonale komponuje się z chrupiącymi orzechami. Oto sposób na smaczne i zdrowe ciasteczka, które warto mieć zawsze pod ręką. To także świetna idea na prezent – pięknie zapakowane, mogą stanowić niecodzienny, lecz bardzo smakowity upominek.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki słonecznika łuskanego
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka drobnej żurawiny
- około 2-3 łyżki mąki
- 2 łyżki drobnego cukru
- 125g masła
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Ciastka z płatków owsianych ze słonecznikiem, żurawiną i orzechami – jak zrobić?
- Masło stapiam i odstawiam do wystudzenia. W misce łączę płatki, mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, sól, słonecznik, posiekane orzechy i żurawinę, dodaję masło, jajka i mieszam. Wilgotnymi dłońmi formuje niewielkie koła, nieco spłaszczam i układam w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciastka piekę w 180 stopniach przez 25 minut.
- Smacznego.
Ciastka z płatków owsianych ze słonecznikiem, żurawiną i orzechami – dodatkowe informacje
Wyszło mi 20 sztuk ciasteczek. Ciasta są dobre, gdy ostygną – są wtedy kruche i chrupiące.