Ciastka z nutellą

Ciastka z nutellą

Nie od dziś wiadomo, że Nutella to jeden z tych dodatków, które mogą przerodzić proste wypieki w prawdziwą gratkę dla podniebienia. Przepis na ciastka z Nutellą, który dziś przedstawiam, to coś więcej niż tylko zwykłe słodkości. To połączenie kruchych, złocistych ciastek z cudownie rozpływającą się w ustach Nutellą. Choć są uroczo proste w przygotowaniu, rezultat zaskoczy Was smakiem i konsystencją. Ten przepis to prawdziwa uczta dla miłośników tych słynnych, czekoladowo-orzechowych smaków. Idealne dla tych, którzy szukają nowych pomysłów na wykorzystanie swojego ulubionego kremu.

Składniki:

  • 65g masła
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 czubate szkl mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1/3 tabl. czekolady gorzkiej
  • ok 1/2 słoiczka nutelli

Ciastka z nutellą – jak zrobić?

  1. Miękkie masło zmiksować z cukrem na gładką masę. Dodać jajka, zmiksować. Następnie wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i solą. Czekoladę bardzo drobno posiekać i wymieszać z ciastem. Mamy otrzymać elastyczne ciasto.
  2. Ciasto nabierać łyżką i formować na dłoni cienkie placuszki, na środek nakładać łyżeczkę nutelli. Zlepić brzegi i uformować kuleczkę. Kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu. Piec ok 13-14 min do lekkiego zarumienienia w temp. 180st.

Ciastka z nutellą – dodatkowe informacje

Z podanych proporcji otrzymałam 10 dużych ciastek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciastka z M&M`s
Następny przepis: Ciastka z płatków owsianych ze słonecznikiem, żurawiną i orzechami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode