Ciastka z nutellą
Nie od dziś wiadomo, że Nutella to jeden z tych dodatków, które mogą przerodzić proste wypieki w prawdziwą gratkę dla podniebienia. Przepis na ciastka z Nutellą, który dziś przedstawiam, to coś więcej niż tylko zwykłe słodkości. To połączenie kruchych, złocistych ciastek z cudownie rozpływającą się w ustach Nutellą. Choć są uroczo proste w przygotowaniu, rezultat zaskoczy Was smakiem i konsystencją. Ten przepis to prawdziwa uczta dla miłośników tych słynnych, czekoladowo-orzechowych smaków. Idealne dla tych, którzy szukają nowych pomysłów na wykorzystanie swojego ulubionego kremu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 65g masła
- 1/2 szkl cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 czubate szkl mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1/3 tabl. czekolady gorzkiej
- ok 1/2 słoiczka nutelli
Ciastka z nutellą – jak zrobić?
- Miękkie masło zmiksować z cukrem na gładką masę. Dodać jajka, zmiksować. Następnie wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i solą. Czekoladę bardzo drobno posiekać i wymieszać z ciastem. Mamy otrzymać elastyczne ciasto.
- Ciasto nabierać łyżką i formować na dłoni cienkie placuszki, na środek nakładać łyżeczkę nutelli. Zlepić brzegi i uformować kuleczkę. Kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu. Piec ok 13-14 min do lekkiego zarumienienia w temp. 180st.
Ciastka z nutellą – dodatkowe informacje
Z podanych proporcji otrzymałam 10 dużych ciastek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciastka z M&M`s
Następny przepis: Ciastka z płatków owsianych ze słonecznikiem, żurawiną i orzechami