Ciastka owsiane z czekoladą

Ciastka owsiane z czekoladą

Przygotowanie domowych ciastek to idealny sposób na spędzenie wolnego czasu, a dodatkowo stwarzają one wspaniały prezent dla bliskich. Dzisiejszy przepis na ciastka owsiane z czekoladą pozwoli Ci dostarczyć Twoim kubkom smakowym prawdziwą rozkosz. Ciastka zbożowe z czekoladą to pyszny sposób na zaspokojenie chęci na słodycze, bez wyrzutów sumienia. Są to ciasteczka, które nie tylko smakują wyjątkowo, ale również dostarczają mnóstwo cennych składników odżywczych. Każde ciastko jest miękkie i wilgotne od środka, a z zewnątrz delikatnie chrupiące, dodatkowo pokruszone cząstkami czekolady.

Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 0,5 szklanki mąki orkiszowej (u mnie ciemna)
  • 3-4 łyżki cukru trzcinowego
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g czekolady deserowej

Ciastka owsiane z czekoladą – jak zrobić?

  1. Płatki owsiane wsypać do miski, wbić jajko, dodać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, startą na tarce czekoladę oraz posiekane, miękkie masło. Wszystkie składniki zagnieść do połączenia składników.
  2. Z ciasta formować dowolnej wielkości kuleczki, spłaszczyć na kształt ciasteczka i układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach (ciasteczka rosną). Piec ok.12-14 minut w 180 st.

Słowa kluczowe: przepis na ciastka owsiane z czekoladą, ciastka zbożowe z czekoladą

Ciastka owsiane z czekoladą – dodatkowe informacje

* będą tu pasowały dowolne płatki, np. owsiane, jaglane

* mąkę orkiszową może my zastąpić pszenną

cukier trzcinowy możemy zastąpić zwykłym


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciastka maślane z budyniem
Następny przepis: Ciastka Półfrancuskie z Jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode