Ciastka maślane z budyniem
Dziś zapraszamy Cię do przygotowania czegoś wyjątkowo słodkiego – ciastek maślanych z budyniem. Są to delikatne, kruche ciasteczka, które po wypieczeniu stają się niepowtarzalnie chrupiące. Dodatek ulubionego budyniu sprawia, że zyskują one wyjątkowe, aromatyczne nuty smaku. Składniki potrzebne do ich wykonania są proste i łatwo dostępne, między innymi możemy je nabyć w popularnej sieci sklepów Biedronka. Ciastka te idealnie sprawdzą się nie tylko jako domowy deser, ale również będą wspaniałym dodatkiem do popołudniowej kawy czy herbaty. Zachęcamy do przetestowania naszego przepisu!
Składniki:
- 20 dekagramów masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 budyń czekoladowy
- 1 budyń waniliowy
- 2 jaja
- 4 łyżki cukru pudru
Ciastka maślane z budyniem – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1. Z masła, jaja, cukru i mąki zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Do jednej wsypujemy budyn czekoladowy i wyrabiamy, a do drugiej waniliowy i też wyrabiamy ciasto. Ciasto chłodzimy ok 20 minut w lodówce.
-
2. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Gdy robimy kulki czekoladowe białe ciasto nadal się chłodzi.
-
3. Każdą kulkę ciasta rozpłaszczamy delikatnie tłuczkiem do mięsa. Wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
-
4. Ciasteczka pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Gotowe.
Ciastka maślane z budyniem – dodatkowe informacje
Ładniejsze ciasteczka wychodzą, gdy ciasto jest bardziej schłodzone. Można ciastka przed pieczeniem włożyć do lodówki.
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciastka kukurydziane
Następny przepis: Ciastka owsiane z czekoladą