Ciastka kukurydziane

Ciastka kukurydziane

Ciastka kukurydziane to idealna propozycja dla osób, które cenią sobie lekkie i smaczne przekąski. Dzięki zastosowaniu kleiku kukurydzianego, ciastka zyskują niepowtarzalne chrupkość i delikatny słodki posmak. Tego typu wypieki to świetna alternatywa dla tradycyjnych ciastek, ponieważ kukurydza jest bogatym źródłem błonnika, co sprawia, że są one nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Stąd też ciasteczka z kleiku kukurydzianego są idealne dla osób dbających o dietę. Zainspiruj się naszym przepisem i ciesz się smakiem lekkich, chrupiących ciastek kukurydzianych pełnych ziarnistego aromatu i nuty słodkości.

Składniki:

  • 250 g mąki kukurydzianej
  • 250 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ewentualnie 2-3 łyżki jogurtu
  • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych z czekoladą

Ciastka kukurydziane – jak zrobić?

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na białą masę.
  2. Dodawać po jednym jajku cały czas ucierając.
  3. Wsypywać powoli kleik kukurydziany. Jeśli masa nie będzie chciała się skleić, to można dodać 2-3 łyżki jogurtu. Masa ma mieć taką gęstość, aby dało się ją formować w rękach.
  4. Odrywać kawałki masy kukurydzianej i toczyć w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego.
  5. Kulki kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć je dłonią i w każdej zrobić dołek trzonkiem drewnianej łyżki.
  6. W każdy dołek włożyć powidła śliwkowe.
  7. Piec w temp. 180 st.C przez 15 minut.

Ciastka kukurydziane – dodatkowe informacje

Można użyć innych ulubionych powideł zamiast śliwkowych.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciastka Kruszynki z orzechami i czekoladą
Następny przepis: Ciastka marcepanowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode