Ciastka maślane z budyniem
Dziś zapraszamy Cię do przygotowania czegoś wyjątkowo słodkiego – ciastek maślanych z budyniem. Są to delikatne, kruche ciasteczka, które po wypieczeniu stają się niepowtarzalnie chrupiące. Dodatek ulubionego budyniu sprawia, że zyskują one wyjątkowe, aromatyczne nuty smaku. Składniki potrzebne do ich wykonania są proste i łatwo dostępne, między innymi możemy je nabyć w popularnej sieci sklepów Biedronka. Ciastka te idealnie sprawdzą się nie tylko jako domowy deser, ale również będą wspaniałym dodatkiem do popołudniowej kawy czy herbaty. Zachęcamy do przetestowania naszego przepisu!
admin
Składniki:
- 20 dekagramów masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 budyń czekoladowy
- 1 budyń waniliowy
- 2 jaja
- 4 łyżki cukru pudru
Ciastka maślane z budyniem – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1. Z masła, jaja, cukru i mąki zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Do jednej wsypujemy budyn czekoladowy i wyrabiamy, a do drugiej waniliowy i też wyrabiamy ciasto. Ciasto chłodzimy ok 20 minut w lodówce.
-
2. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Gdy robimy kulki czekoladowe białe ciasto nadal się chłodzi.
-
3. Każdą kulkę ciasta rozpłaszczamy delikatnie tłuczkiem do mięsa. Wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
-
4. Ciasteczka pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Gotowe.
Ciastka maślane z budyniem – dodatkowe informacje
Ładniejsze ciasteczka wychodzą, gdy ciasto jest bardziej schłodzone. Można ciastka przed pieczeniem włożyć do lodówki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciastka kukurydziane
Następny przepis: Ciastka owsiane z czekoladą