Ciastka Kruszynki z orzechami i czekoladą

Ciastka Kruszynki z orzechami i czekoladą

Czy ktoś powiedział ciastka? Jeśli jesteś wielkim fanem słodkości, to koniecznie musisz wypróbować przepis na ciastka kruszynki z orzechami i czekoladą. Te małe, chrupiące skarby są idealnym dodatkiem do porannej kawy lub popołudniowej herbaty. Łączą w sobie bogactwo aromatów – od słodkości białej lub mlecznej czekolady aż po wyraźną nutę orzechów. Este przygotowania jest proste, ale efekt końcowy na pewno zachwyci wszystkich miłośników domowych wypieków. Zapraszamy do odkrycia przepisu na kruszynki – ciastka, które swoją nazwę zawdzięczają chrupkości i wyjątkowo kuszącej strukturze.

Składniki:

  • 250g pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 120g masła
  • 30g cukru
  • 50g gorzkiej lub deserowej czekolady, pokrojonej
  • 50g pokrojonych orzechów włoskich
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Ciastka kruszynki z orzechami i czekoladą – jak zrobić?

  • 1.
    Mąkę, proszek do pieczenia, masło, jajko i cukier zagnieść na gładką masę. Dodać pokrojone orzechy i czekoladę. Wszystko połączyć.
  • 2.
    Z ciasta uformować kulki, ułożyć na papierze do pieczenia, spłaszczyć dłonią. Z podanej porcji wychodzi około 20 ciasteczek. Piec około 15- 20 minut w temperaturze 180 stopni, góra- dół, aż lekko się przyrumienią.
  • 3.
    Ciasteczka ostudzić na kratce do pieczenia.

Słowa kluczowe: kruszynki przepis, kruszynki ciastka

Porady – dodatkowe informacje

Po upieczeniu ciasteczka Kruszynki z orzechami i czekoladą można polać dodatkowo roztopioną czekoladą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciastka kruche z maszynki do mięsa
Następny przepis: Ciastka kukurydziane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode