Ciastka kruche z maszynki do mięsa

Ciastka kruche z maszynki do mięsa

Każdy, kto pamięta smak domowego ciastka z dzieciństwa, będzie zachwycony tym przepisem na kruche ciastka z maszynki. Zasada jest prosta jak dla każdych kruchych ciastek – potrzebujemy maślanej podstawy, ale co czyni ten przepis wyjątkowym, to fakt wyciskania ciastek przez maszynkę do mięsa. Ten unikalny sposób przygotowania ciasteczek nie tylko dodaje uroku ich wyglądowi, ale także wpływa na ich konsystencję. Uzyskujemy w ten sposób ciastka domowe z maszynki, które są niewiarygodnie kruche i maślane w smaku. Bez wątpienia, będą one magnesem dla każdego wielbiciela słodkości.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 150 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciastka kruche z maszynki do mięsa – jak zrobić?

  1. Z podanych składników, szybko zagniatamy, jednolite ciasto. Przygotowujemy do pracy maszynkę do mielenia mięsa. Przykręcamy specjalną nakładkę do ciasteczek, ustawiając swój ulubiony kształt.
  2. Ciasto partiami wkładamy do maszynki i kręcimy. Powstające w ten sposób węże dzielimy na kilkucentrymowe kawałki.
  3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej nasze ciasteczka. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180*C około 10-15 minut.

Porady – dodatkowe informacje o ciastkach kruchych z maszynki

Jeśli lubisz do części ciastek z maszynki możesz dodać kakao. Tak możesz zrobić czekoladowe ciasteczka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciastka kopytka sarny
Następny przepis: Ciastka Kruszynki z orzechami i czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode