Ciastka digestive
„Ciastka Digestive to jedne z najpopularniejszych herbatników, które są znane i lubiane na całym świecie. Charakteryzują się swoim delikatnym, chrupkim smakiem i subtelnością. Ten przepis na ciastka Digestive od podstaw wykorzystuje je w nieco innym wymiarze – jako spód do palców lizać. To propozycja dla wszystkich tych, którzy uwielbiają eksperymentować w kuchni i szukać nowych smaków. Dzięki temu przepisowi ciastka Digestive zyskują drugie życie i stają się bazą do przygotowania niebywale smacznego deseru. Przekonaj się sam i zaskocz swoich bliźnich tym niebanalnym wyborem.”
admin
Składniki:
- 175 g mąki pszennej razowej
- 50 g mąki pszennej
- 50 g zmielonych płatków owsianych
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 3-4 łyżki brązowego cukru
Ciastka digestive – jak zrobić?
- Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, a następnie zagnieść rękami do uzyskania jednolitej, zwartej masy.
- Ciasto rozwałkować na około 4-5 mm. Za pomocą szklanki lub okrągłej foremki wykrawać ciastka o średnicy 4-5 cm. Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
- Piec w 180st.C około 15 minut do zarumienienia.
- Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia na kratce. Smacznego!
Ciastka digestive – dodatkowe informacje
1. Zamiast masła można użyć margaryny.
2. Cukier brązowy można zastąpić zwykłym.
3. Płatki owsiane najlepiej zmielić w malakserze lub w maszynce do mięsa.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciastka całuski
Następny przepis: Ciastka francuskie z marmoladą