Ciasteczka ze słonecznikiem

Ciasteczka ze słonecznikiem

Kiedy nadchodzi pora na kubek ciepłej herbaty czy kawy, nic nie smakuje lepiej niż domowe, kruche ciasteczka. Te unikalne ciasteczka ze słonecznikiem są właśnie takie: subtelnie słodkie, chrupiące i jak najbardziej aromatyczne. Słonecznik dodaje nie tylko tekstury, ale też niepowtarzalnego smaku i wartości odżywczych. To doskonała alternatywa dla typowych słodyczy, a przy tym łatwa do przygotowania. Dla miłośników słonecznika i ciasteczek, będzie to prawdziwa uczta. Czy gotowi jesteście na nowe doznania? Zapraszamy do odkrycia tego oryginalnego przepisu na ciasteczka ze słonecznikiem.

Składniki:

  • 100g masła,
  • 1 jajko,
  • 3,5 łyżki cukru pudru,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1 łyżka śmietany 18%,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 300g ziaren słonecznika,
  • 2 łyżki cukru.

Ciasteczka ze słonecznikiem – jak zrobić?

  1. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i wysypujemy na stolnicę. Dodajemy zimną margarynę i siekamy aż do uzyskania konsystencji kaszy.
  2. Dodajemy żółtko i śmietanę, chwilkę siekamy, a następnie wyrabiamy szybko ciasto. Z ciasta formujemy kulę i odkładamy ją na minimum godzinę do lodówki.
  3. Słonecznik wysypujemy do płaskiej miseczki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 3mm i wycinamy szklanką koła. Pozostałe białko roztrzepujemy z dodatkiem cukru.
  4. Za pomocą pędzelka ciastka smarujemy białkiem i maczamy w słoneczniku. Układamy je na blaszce i pieczemy 8-10 minut w 180 stopniach aż się ładnie zarumienią. Po upieczeniu studzimy.

Życzę smacznego 🙂

Ciasteczka ze słonecznikiem – dodatkowe informacje

Zamiast słonecznika można użyć płatków migdałowych, suszonej żurawiny lub rodzynek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasteczka z rodzynkami.
Następny przepis: Ciastka bez mąki i cukru

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode