Ciasteczka ze słonecznikiem
Kiedy nadchodzi pora na kubek ciepłej herbaty czy kawy, nic nie smakuje lepiej niż domowe, kruche ciasteczka. Te unikalne ciasteczka ze słonecznikiem są właśnie takie: subtelnie słodkie, chrupiące i jak najbardziej aromatyczne. Słonecznik dodaje nie tylko tekstury, ale też niepowtarzalnego smaku i wartości odżywczych. To doskonała alternatywa dla typowych słodyczy, a przy tym łatwa do przygotowania. Dla miłośników słonecznika i ciasteczek, będzie to prawdziwa uczta. Czy gotowi jesteście na nowe doznania? Zapraszamy do odkrycia tego oryginalnego przepisu na ciasteczka ze słonecznikiem.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- 100g masła,
 - 1 jajko,
 - 3,5 łyżki cukru pudru,
 - 1,5 szklanki mąki,
 - 1 łyżka śmietany 18%,
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
 - 300g ziaren słonecznika,
 - 2 łyżki cukru.
 
Ciasteczka ze słonecznikiem – jak zrobić?
- Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i wysypujemy na stolnicę. Dodajemy zimną margarynę i siekamy aż do uzyskania konsystencji kaszy.
 - Dodajemy żółtko i śmietanę, chwilkę siekamy, a następnie wyrabiamy szybko ciasto. Z ciasta formujemy kulę i odkładamy ją na minimum godzinę do lodówki.
 - Słonecznik wysypujemy do płaskiej miseczki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 3mm i wycinamy szklanką koła. Pozostałe białko roztrzepujemy z dodatkiem cukru.
 - Za pomocą pędzelka ciastka smarujemy białkiem i maczamy w słoneczniku. Układamy je na blaszce i pieczemy 8-10 minut w 180 stopniach aż się ładnie zarumienią. Po upieczeniu studzimy.
 
Życzę smacznego 🙂
Ciasteczka ze słonecznikiem – dodatkowe informacje
Zamiast słonecznika można użyć płatków migdałowych, suszonej żurawiny lub rodzynek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasteczka z rodzynkami.
Następny przepis: Ciastka bez mąki i cukru






