Ciasteczka topniejące bałwanki

Ciasteczka topniejące bałwanki

Zachwyć swoją rodzinę i przyjaciół kreatywnymi ciasteczkami topniejące bałwanki. Te niezwykłe wypieki to połączenie miękkiego piaskowca i słodkiej polewy, które razem tworzą zaskakująco realistyczną iluzję roztopionego bałwana. Ciasteczka nie tylko doskonale smakują, lecz również wyglądają jak małe dzieła sztuki, które jednocześnie bawią i kuszą swoim wyglądem. Te topniejące bałwanki to świetna propozycja na zimowe popołudnia, gdy za oknem mróz a na stole gorąca herbata. Przygotowanie ich to czysta przyjemność, a efekt końcowy na pewno zapadnie w pamięć wszystkim łasuchom. Przygotuj się na zimową eksplozję słodkości z ciasteczkami topniejące bałwanki.

Składniki:

  • CIASTECZKA:
  • 40 dag mąki
  • 30 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • LUKIER:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki wrzącej wody
  • PONADTO:
  • duże pianki Marshmallows
  • gorzka czekolada
  • czerwona masa cukrowa

Ciasteczka topniejące bałwanki – jak zrobić?

  1. Składniki wyrobić w misce na gładkie ciasto.
  2. Schłodzić w lodówce ok 20 min.
  3. Schłodzone ciasto wałkować, wycinać szklanką krążki.
  4. Piec do uzyskania złotego koloru w 180 stopniach.
  5. Wystudzić.
  6. Cukier puder zalać wrzątkiem, mieszać do powstania lukru.
  7. Gotowy lukier przełożyć do szprycy, robić na ciasteczkach ozdobne kleksy.
  8. Pianki można poprzecinać, żeby bałwanki były niższe i wyższe.
  9. Do lukru przykleić pianki.
  10. Każdą piankę udekorować roztopioną czekoladą. Robić oczy, buźki, ręce, guziczki.
  11. Z masy cukrowej zrobić szaliczki, kokardki – ozdobić ciasteczka.

Ciasteczka topniejące bałwanki – dodatkowe informacje

Ciasto możemy przygotować wg ulubionego przepisu. W razie braku pianek, główki można zrobić z białej masy cukrowej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasteczka Śnieżne Kule
Następny przepis: Ciasteczka waniliowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode