Ciasteczka topniejące bałwanki
Zachwyć swoją rodzinę i przyjaciół kreatywnymi ciasteczkami topniejące bałwanki. Te niezwykłe wypieki to połączenie miękkiego piaskowca i słodkiej polewy, które razem tworzą zaskakująco realistyczną iluzję roztopionego bałwana. Ciasteczka nie tylko doskonale smakują, lecz również wyglądają jak małe dzieła sztuki, które jednocześnie bawią i kuszą swoim wyglądem. Te topniejące bałwanki to świetna propozycja na zimowe popołudnia, gdy za oknem mróz a na stole gorąca herbata. Przygotowanie ich to czysta przyjemność, a efekt końcowy na pewno zapadnie w pamięć wszystkim łasuchom. Przygotuj się na zimową eksplozję słodkości z ciasteczkami topniejące bałwanki.
admin
Składniki:
- CIASTECZKA:
- 40 dag mąki
- 30 dag masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 jajo
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- LUKIER:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki wrzącej wody
- PONADTO:
- duże pianki Marshmallows
- gorzka czekolada
- czerwona masa cukrowa
Ciasteczka topniejące bałwanki – jak zrobić?
- Składniki wyrobić w misce na gładkie ciasto.
- Schłodzić w lodówce ok 20 min.
- Schłodzone ciasto wałkować, wycinać szklanką krążki.
- Piec do uzyskania złotego koloru w 180 stopniach.
- Wystudzić.
- Cukier puder zalać wrzątkiem, mieszać do powstania lukru.
- Gotowy lukier przełożyć do szprycy, robić na ciasteczkach ozdobne kleksy.
- Pianki można poprzecinać, żeby bałwanki były niższe i wyższe.
- Do lukru przykleić pianki.
- Każdą piankę udekorować roztopioną czekoladą. Robić oczy, buźki, ręce, guziczki.
- Z masy cukrowej zrobić szaliczki, kokardki – ozdobić ciasteczka.
Ciasteczka topniejące bałwanki – dodatkowe informacje
Ciasto możemy przygotować wg ulubionego przepisu. W razie braku pianek, główki można zrobić z białej masy cukrowej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasteczka Śnieżne Kule
Następny przepis: Ciasteczka waniliowe