Ciasteczka Śnieżne Kule

Ciasteczka Śnieżne Kule

Zanurz się w świąteczny nastrój, przygotowując pyszne Ciasteczka Śnieżne Kule. Ten przepis to prawdziwa gratka dla miłośników słodkości i idealna propozycja na zimowe popołudnia. Cieszą oko swoim białym wyglądem, przypominającym śnieżne kule, a smak z pewnością zachwyci kubki smakowe każdego łasucha. Te małe, okrągłe, kruszące się ciasteczka, lekko posypane cukrem pudrem to doskonałe dopełnienie kubka gorącej czekolady czy kawy. Takie śnieżne kule ciastka to również oryginalny pomysł na prezent świąteczny. Ich przygotowanie jest proste, ale efekt końcowy zachwyca i tworzy niepowtarzalny, świąteczny klimat. Przygotuj składniki i ciesz się smakiem Śnieżnych Kule.

Składniki:

  • 45 szt.
  • 220 g miękkiego masła lub margaryny
  • 60 g cukru pudru
  • żółtko
  • 2 i 1/3 szkl. mąki pszennej
  • 120 g mielonych orzechów laskowych
  • ekstrakt z wanilii do smaku
  • 1/4 łyżeczki soli i cynamonu
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do obtoczenia ciasteczek

Ciasteczka śnieżne kule – jak zrobić?

  1. Masło utrzeć z przesianym przez sitko cukrem pudrem na puch, następnie zmniejszyć obroty miksera i wrzucić żółtko, stopniowo dosypywać przesianą przez sitko mąkę, cynamon, sól, zmielone orzechy, krótko wymieszać mikserem i zagnieść ręcznie ciasto. Kulę ciasta zawinąć w folię i wrzucić na 15 min. do zamrażalnika.
  2. Po tym czasie odrywać małe kawałki ciasta i kulać w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem blaszkę z ciasteczkami włożyć na 10 min. do zamrażalnika, dzięki temu utrzymamy kształt kulek podczas pieczenia.
  3. Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do zarumienienia, ok. 20 min. w temperaturze 180°C.

Słowa kluczowe: śnieżne kule ciastka, śnieżne kule ciasteczka

Porady – Ciasteczka Śnieżne Kule

Jeśli zrobicie śnieżne kule ciastka mniejsze, oczywiście czas pieczenia się skraca. Ciasteczka te możecie również przygotować z dodatkiem migdałów, wtedy zamiast wanilii użyjcie ekstraktu migdałowego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasteczka serowe z cukrem
Następny przepis: Ciasteczka topniejące bałwanki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode