Ciasteczka serowe z cukrem
Ciesz się wyjątkowym smakiem ciasteczek serowych z cukrem. To nie tylko pyszna, ale także bardzo prosta w wypieku propozycja dla wszystkich miłośników słodkich przekąsek. Ser daje ciasteczkom wyjątkową puszystość i delikatność, a cukier tworzy na nich apetyczną, chrupiącą skorupkę. Składniki, z których je przyrządzisz są podstawowe, więc z pewnością znajdziesz je w swojej kuchni. Ciasteczka serowe z cukrem to doskonały wybór na podwieczorek dla dzieci, deser po obiedzie czy przekąskę na spotkanie ze znajomymi. Są nieodparcie smaczne, delikatne i rozpływają się w ustach.
admin
Składniki:
- 200 g półtłustego twarogu
- 1 jajko
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 100 g masła
- 300 g mąki pszennej typ 500
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- dodatkowo:
- ok. 1/2 szk cukru
Ciasteczka serowe z cukrem – jak zrobić?
- Do misy robota wrzucić twaróg, wbić jajko i dodać masło.
Zmiksować.
Wyłożyć masę do miski, dodać ekstrakt, proszek do pieczenia i połowę mąki, wymieszać.
Dodać resztę mąki i wyrobić ciasto.
Miskę zakryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
Potem nastawić piekarnik na 190 stopni.
Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować każdy na cienki placek.
Szklanką wycinać kółka.
Każde kółko położyć na cukrze wysypanym na talerzyk.
Potem złożyć krążek na pół cukrem do środka.
Potem znowu położyć na cukrze i znów złożyć na pół cukrem do środka.
Tak powstały trójkąt znów położyć na cukrze ale tylko jedną stroną i położyć ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia stroną bez cukru na blachę.
Ciasteczka piec 20 minut.
Najlepsze są jeszcze ciepłe.
Ciasteczka serowe z cukrem – dodatkowe informacje
Z tej porcji ciasta wychodzi około 30 ciasteczek (w zależności od grubości ciasta i wielkości kółek).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasteczka ,, Płatki śniegu“
Następny przepis: Ciasteczka sezamki