Ciasteczka sezamki
Zapraszamy do próby przynajmniej jednego z najbardziej zdrowych i pysznych deserów, jakie możesz przygotować w domu – ciasteczek sezamowych z miodem! To orientalne, kruche ciasto nasycone jest aromatem miodu i goryczką sezamu, zaskakujące połączenie smaków. Idealnie komponuje się z filiżanką gorącej herbaty lub kawy. Domowe ciasteczka nie tylko są przepyszne, ale również zdrowe, ponieważ sezam jest bogaty w zdrowe tłuszcze, białko i witaminy. Dzięki prostym składnikom, ciasteczka są łatwe do przygotowania i zawsze zadowolą naszych gości przy stole. W takiej postaci, sezam przestaje być tylko dodatkiem, a staje się głównym składnikiem deseru!
Piotr Zieliński
Składniki:
- sezam – 120 g
- margaryna – 1,5 łyżki
- cukru – 3 łyżki
- miód – 3 łyżki
Ciasteczka sezamowe z miodem – jak zrobić?
- Do rondelka włożyć margarynę, rozpuścić.
- Następnie dodać cukier i miód, mieszając do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
- Na samym końcu wsypać sezam, wymieszać, podgotować razem z 3 minuty, odstawić do ostudzenia.
- Ostudzoną masę wyłożyć na dużą blachę, rozsmarować dobrze na blasze.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stop, piec do zrumienienia.
- Po wyjęciu z piekarnika i lekkim ostudzeniu, kroić ciasteczka w kwadraty.
Ciasteczka sezamowe z miodem – dodatkowe informacje
Jeżeli całkiem sezam wystygnie, ciężko go będzie zdjąć z brytfanny, bo się zrobi twardy. Gdy go wcześniej pokroimy na talerzyk, będzie bardzo dobry.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasteczka serowe z cukrem
Następny przepis: Ciasteczka topniejące bałwanki