Ciasteczka sezamki

Ciasteczka sezamki

Zapraszamy do próby przynajmniej jednego z najbardziej zdrowych i pysznych deserów, jakie możesz przygotować w domu – ciasteczek sezamowych z miodem! To orientalne, kruche ciasto nasycone jest aromatem miodu i goryczką sezamu, zaskakujące połączenie smaków. Idealnie komponuje się z filiżanką gorącej herbaty lub kawy. Domowe ciasteczka nie tylko są przepyszne, ale również zdrowe, ponieważ sezam jest bogaty w zdrowe tłuszcze, białko i witaminy. Dzięki prostym składnikom, ciasteczka są łatwe do przygotowania i zawsze zadowolą naszych gości przy stole. W takiej postaci, sezam przestaje być tylko dodatkiem, a staje się głównym składnikiem deseru!

Składniki:

  • sezam – 120 g
  • margaryna – 1,5 łyżki
  • cukru – 3 łyżki
  • miód – 3 łyżki

Ciasteczka sezamowe z miodem – jak zrobić?

  1. Do rondelka włożyć margarynę, rozpuścić.
  2. Następnie dodać cukier i miód, mieszając do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
  3. Na samym końcu wsypać sezam, wymieszać, podgotować razem z 3 minuty, odstawić do ostudzenia.
  4. Ostudzoną masę wyłożyć na dużą blachę, rozsmarować dobrze na blasze.
  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stop, piec do zrumienienia.
  6. Po wyjęciu z piekarnika i lekkim ostudzeniu, kroić ciasteczka w kwadraty.

Ciasteczka sezamowe z miodem – dodatkowe informacje

Jeżeli całkiem sezam wystygnie, ciężko go będzie zdjąć z brytfanny, bo się zrobi twardy. Gdy go wcześniej pokroimy na talerzyk, będzie bardzo dobry.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasteczka serowe z cukrem
Następny przepis: Ciasteczka topniejące bałwanki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode