ciasteczka paryskie

ciasteczka paryskie

Zapraszamy do odkrycia receptury na przepyszne ciasteczka paryskie, które dosłownie rozpływają się w ustach. Ten klasyczny przepis na delikatne, kruche ciasteczka pochodzi z serca Francji i jest łatwy do wykonania w domu. Odznaczają się subtelnym smakiem masła i wanilii, co sprawia, że są idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy czy herbaty. Ciasteczka paryskie to doskonała gratka dla każdego, kto szuka czegoś niezwykle delikatnego i lekkiego dla podniebienia. Czy wiesz, że te wyjątkowe ciasteczka dostępne są nawet w sieci sklepów Biedronka? Ale nic nie smakuje tak dobrze, jak domowe wypieki.

Składniki:

  • 60 dag mąki
  • 2 kostki palmy
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • pół kubka śmietany 12%
  • ok. 3 łyżki kakao
  • dodatkowo do obtoczenia 2 cukry waniliowe

Ciasteczka paryskie – jak zrobić?

  1. Mąkę, palmę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka, śmietanę zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść. Włożyć na ok. 2 godziny do lodówki.
  2. Po wyciągnięciu z lodówki uformować 2 wałki: 1 z ciasta jasnego a 2 z ciemnego.
  3. Następnie oba wałki połączyć w jeden i obtoczyć w cukrze waniliowym.
  4. Kroić plasterki o szerokości ok 1 cm.
  5. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 20 minut w 180 stopniach.

Ciasteczka paryskie – dodatkowe informacje

Dla lubiących wersję słodszą ciastka zamiast obtoczyć w cukrze waniliowym wałek, można po pokrojeniu maczać każde ciasteczko w wymieszanym cukrze waniliowym z drobnym cukrem kryształem


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasteczka owsiane z rodzynkami, żurawiną i sezamem.
Następny przepis: Ciasteczka ,, Płatki śniegu“

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode