ciasteczka paryskie
Zapraszamy do odkrycia receptury na przepyszne ciasteczka paryskie, które dosłownie rozpływają się w ustach. Ten klasyczny przepis na delikatne, kruche ciasteczka pochodzi z serca Francji i jest łatwy do wykonania w domu. Odznaczają się subtelnym smakiem masła i wanilii, co sprawia, że są idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy czy herbaty. Ciasteczka paryskie to doskonała gratka dla każdego, kto szuka czegoś niezwykle delikatnego i lekkiego dla podniebienia. Czy wiesz, że te wyjątkowe ciasteczka dostępne są nawet w sieci sklepów Biedronka? Ale nic nie smakuje tak dobrze, jak domowe wypieki.
admin
Składniki:
- 60 dag mąki
- 2 kostki palmy
- 1 szklanka cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- pół kubka śmietany 12%
- ok. 3 łyżki kakao
- dodatkowo do obtoczenia 2 cukry waniliowe
Ciasteczka paryskie – jak zrobić?
- Mąkę, palmę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka, śmietanę zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść. Włożyć na ok. 2 godziny do lodówki.
- Po wyciągnięciu z lodówki uformować 2 wałki: 1 z ciasta jasnego a 2 z ciemnego.
- Następnie oba wałki połączyć w jeden i obtoczyć w cukrze waniliowym.
- Kroić plasterki o szerokości ok 1 cm.
- Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 20 minut w 180 stopniach.
Ciasteczka paryskie – dodatkowe informacje
Dla lubiących wersję słodszą ciastka zamiast obtoczyć w cukrze waniliowym wałek, można po pokrojeniu maczać każde ciasteczko w wymieszanym cukrze waniliowym z drobnym cukrem kryształem
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasteczka owsiane z rodzynkami, żurawiną i sezamem.
Następny przepis: Ciasteczka ,, Płatki śniegu“