Ciasteczka owsiane z jabłkiem i marchewką
Oto przepis na pyszne ciasteczka owsiane z jabłkiem i marchewką, nasycone słodką aurą naturalnych składników i pełne wartości odżywczych. Są one doskonałym połączeniem świeżej marchwi, soczystych jabłek, chrupiących płatków owsianych i delikatnej nutki cynamonu. Dzięki nim poczujesz, jak smak jesieni wkrada się do Twojej kuchni. Są to ciasteczka, które wręcz proszą, żeby zabrać je ze sobą do pracy, na spacer, czy położyć na talerz dla niezapowiedzianych gości. Te ciastka owsiane z jabłkiem szybko stają się ulubieńcem każdej rodziny. Spróbuj, a przekonasz się, że zdrowe słodkości mogą być naprawdę pyszne!
Piotr Zieliński
Składniki:
- pół średniej marchewki
- pół jabłka średniej wielkości
- 100 g płatków owsianych błyskawicznych
- 100 g mąki pełnoziarnistej lub bezglutenowej, ale możecie też dać zwykłą jeśli nie macie
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 ml miodu
Ciasteczka owsiane z jabłkiem i marchewką – jak zrobić?
-
1.
Piekarnik nagrzewamy do 170 C, obieramy jabłko i marchewkę i ścieramy na tarce, na małych oczkach. W misce mieszamy płatki owsiane z maką, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Do drugiej miski wbijamy jajko, dodajemy roztopione i przestudzone masło, wanilię, miód i mieszamy dokładnie. Dodajemy suche składniki i mieszamy. -
2.
Dodajemy jabłko i marchewkę, mieszamy do połączenia się wszystkich składników i nabieramy łyżką masę i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 12 min.
Ciasteczka owsiane z jabłkiem i marchewką – dodatkowe informacje
Ciasteczka po przestygnięciu twardnieją, wtedy są najlepsze.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasteczka owsiane na oleju kokosowym
Następny przepis: Ciasteczka owsiane z kokosem i bananem