Ciasteczka owsiane jak z cukierni SOWA
Jeśli jesteś miłośnikiem słodkości i chciałbyś spróbować czegoś nowego, mamy dla Ciebie idealny przepis. Ciasteczka owsiane jak z cukierni SOWA to nie tylko wysublimowany smak, ale też zdrowy przekąsek. Głównym składnikiem są płatki owsiane, bogate w błonnik i wartości odżywcze. Dzięki temu przepisowi przygotujesz ciasteczka, które smakują jak popularne florentynki z kultowej cukierni Sowa. Są to niezwykle pyszne i zdrowe ciasteczka, które zachwycą każdego, kto je spróbuje. Pozwól sobie na odrobinę słodkości i sprawdź, jak łatwo można przyrządzić domowe ciasteczka owsiane!
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- 1 kostka masła lub margaryny
 - 1 szklanka cukru brązowego
 - 0,5 szklanki cukru białego
 - 1 cukier waniliowy lub cynamonowy
 - 2 jajka
 - 1,5 szklanki mąki pszennej typ 450
 - 1 łyżeczka sody
 - 1 łyżeczka kakao
 - szczypta soli
 - 3 szklanki płatków owsianych lub kukurydzianych
 - 1 szklanka rodzynek/bakalii
 
Ciasteczka owsiane jak z cukierni „sowa” – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Masło utrzeć z cukrem i jajkami.
 - Wymieszać sodę z mąką.
 - W osobnej misce wymieszać wszystkie składniki sypkie (mąkę z sodą, kakao, sól).
 - Dodać płatki i rodzynki.
 - Połączyć składniki „suche” z „mokrymi”.
 - Formować niewielkich rozmiarów kuleczki.
 - Kuleczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
 - Rozgrzać piekarnik do 180*C i piec ciasteczka przez 12 minut na termoobiegu. Mnie wychodzi około 42 ciastek.
 
Smacznego 🙂
Ciasteczka owsiane jak z cukierni SOWA – dodatkowe informacje
Przed formowaniem ciastek należy posmarować dłonie olejem – wtedy ciasto nie będzie przywierać. Nie należy ugniatać kuleczek, ponieważ same się ukształtują pod wpływem temperatury w piekarniku. Kulki z ciasta układać najlepiej na oryginalnych blachach z piekarnika, ja na jednej układam 16 kuleczek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasteczka owsiane z orzechami i rodzynkami
Następny przepis: Ciasteczka owsiane na oleju kokosowym






