Ciasteczka owsiane jak z cukierni SOWA
Jeśli jesteś miłośnikiem słodkości i chciałbyś spróbować czegoś nowego, mamy dla Ciebie idealny przepis. Ciasteczka owsiane jak z cukierni SOWA to nie tylko wysublimowany smak, ale też zdrowy przekąsek. Głównym składnikiem są płatki owsiane, bogate w błonnik i wartości odżywcze. Dzięki temu przepisowi przygotujesz ciasteczka, które smakują jak popularne florentynki z kultowej cukierni Sowa. Są to niezwykle pyszne i zdrowe ciasteczka, które zachwycą każdego, kto je spróbuje. Pozwól sobie na odrobinę słodkości i sprawdź, jak łatwo można przyrządzić domowe ciasteczka owsiane!
admin
Składniki:
- 1 kostka masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru brązowego
- 0,5 szklanki cukru białego
- 1 cukier waniliowy lub cynamonowy
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej typ 450
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka kakao
- szczypta soli
- 3 szklanki płatków owsianych lub kukurydzianych
- 1 szklanka rodzynek/bakalii
Ciasteczka owsiane jak z cukierni „sowa” – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Masło utrzeć z cukrem i jajkami.
- Wymieszać sodę z mąką.
- W osobnej misce wymieszać wszystkie składniki sypkie (mąkę z sodą, kakao, sól).
- Dodać płatki i rodzynki.
- Połączyć składniki „suche” z „mokrymi”.
- Formować niewielkich rozmiarów kuleczki.
- Kuleczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Rozgrzać piekarnik do 180*C i piec ciasteczka przez 12 minut na termoobiegu. Mnie wychodzi około 42 ciastek.
Smacznego 🙂
Ciasteczka owsiane jak z cukierni SOWA – dodatkowe informacje
Przed formowaniem ciastek należy posmarować dłonie olejem – wtedy ciasto nie będzie przywierać. Nie należy ugniatać kuleczek, ponieważ same się ukształtują pod wpływem temperatury w piekarniku. Kulki z ciasta układać najlepiej na oryginalnych blachach z piekarnika, ja na jednej układam 16 kuleczek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasteczka owsiane z orzechami i rodzynkami
Następny przepis: Ciasteczka owsiane na oleju kokosowym