Ciasteczka kruche- przepis podstawowy
Wyobraź sobie niezwykle kruche ciasteczka, prawie rozpływające się w ustach, pełne smaku masła i złociste z piekarnika – brzmi kusząco? To jest właśnie nasz przepis podstawowy na kruche ciasteczka, który staje się niezawodnym punktem wyjścia dla wielu wariantów i dodatków. To uniwersalne ciasteczka, które pasują na każdą okazję – zarówno do kubka ciepłej herbaty w zimowy wieczór, jak i jako element deseru na przyjęciu. Jasne, delikatne i absolutnie pyszne – każdy, kto je spróbuje, pokocha te proste w wykonaniu kruche ciasteczka. Rozsmakuj się w najlepszej wersji tego klasycznego wypieku.
admin
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 100 g zimnego masła
- 100 g oleju kokosowego/masła
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka (białka zachowaj na bezę)
- szczypta soli
Ciasteczka kruche – przepis podstawowy – jak zrobić?
- Nastaw piekarnik na 170C. I przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Do misy od miksera dodajemy mąki, masło, pokrojone w kostkę, olej kokosowy, cukier, proszek do pieczenia i sól. Ucieramy, aż ciasto zacznie przypominać mniej więcej bułkę tartą. Zacznie się zbrylać. Dodajemy żółtka i dalej ucieramy około 1 minutę. Ręką zagniatamy ciasto w kulę. Owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut.
Podsypując blat mąką, rozwałkowujemy ciasto na grubość około 5 mm i wycinamy ulubione kształty.
Pieczemy około 20 minut lub do zarumienienia.
Ciasteczka kruche- przepis podstawowy – dodatkowe informacje
ten przepis można również wykorzystać jako spód pod różnego rodzaju tarty, czy ciasta kruche z owocami i bezą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasteczka komunijne - jako podziękowanie dla gości
Następny przepis: Ciasteczka krucho- drożdżowe wg Bożenki